1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Maaseutu vetää nuoria puoleensa omalla luksuksellaan

Yli puolet lapsiperheistä haluaisi muuttaa maaseudulle, jos vain työtä järjestyisi. Mikä ettei, tuumaa virallinen kylähullu. Hänen mielestään maaseudulla on sama oikeus olla vetovoimainen kuin kaupungilla.

ilmiöt
Kuvassa hiekkatie ja sen vieressä oleva rypsipelto.
Anssi Leppänen / Yle

Virallinen kylähullu Veli-Matti Karppinen istuu Kajaanin kaupungin kupeessa laavulla paistamassa makkaraa ja pohtii luksuksen käsitettä. Karppiselle luksus ei ole kiiltävää ja kallista materiaa.

– Oma ajatus luksuksesta on muuttunut vuosien mittaan. Nuorempana luksus oli enemmän paikkaan ja arvoihin sidottua, viime aikoina entistä enemmän tunteisiin sidottua.

Karppinen on kylien elinvoimaisuuden puolesta puhuvan Kainuun Nuotan toiminnanjohtaja. Hän pohtii käsitteitä esimerkkien avulla.

– 70-luvulla kännykkä määritteli sinut jupiksi, nyt ei. Toisaalta paikkaan sidottuna se, mikä meille on arkea, ei ole sitä jossain muualla. Arvopohjaisuus näkyy varsinkin nuorissa, joista useille kierrätysvaatteisiin pukeutuminen on luksusta.

Toimittaja Jarmo Nuotio ja Veli-Matti Karppinen.
Veli-Matti Karppinen (oik.) ja toimittaja Jarmo Nuotio makkaranpaistossa.Kalle Heikkinen / Yle

Tunteella määriteltävä luksus saa miehen kääntämään makkaraa tikun nokassa toisinpäin.

– Kysyin eräältä Suomen johtavista äänittäjistä, miksi hän muutti maaseudulle. Hän totesi, että ei muuttanut maaseudulle vaan hiljaisuuteen, se on hänelle luksusta. Hyvän olon tuottaja on yhä useammin jokin muu kuin raha, se voi olla vaikka kävely hiljaisessa metsässä.

Yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta

Karppisen kokemus on, että luksus on vanhemmalle polvelle toisenlaista kuin nuorelle polvelle.

Osalle maaseutu on luksusta, tosin siinäkin on eroja, mikä on kenellekin maaseudussa luksusta.

Veli-Matti Karppinen

– Iäkkäämmillä luksus on ehkä useammin aineellista, nuoremmat puolestaan panostavat enemmän tunteeseen ja kokemukseen. Nuorille luksus on enemmän henkilökohtainen kokemus kuin esimerkiksi paikkaan sidonnainen kokemus.

Karppisen mukaan tämä näkyy myös siinä, että puolet lapsiperheistä haluaisi muuttaa maaseudulle.

– Osalle maaseutu on luksusta, tosin siinäkin on eroja, mikä on kenellekin maaseudussa luksusta. Jollekin se on rauha, jollekin jotain muuta. Osa taas tuntee kaupungin omakseen.

Maalla on kyllä tilaa

Karppisen mukaan maalle muuttamisessa työ on ratkaiseva asia. Hänen mielestään sitä kyllä on, mutta tekemistä auttaisi nykytekniikka.

Hyvän olon tuottaja on yhä useammin jokin muu kuin raha, se voi olla vaikka kävely hiljaisessa metsässä.

Veli-Matti Karppinen

– Nykytekniikan avulla nuoret lapsiperheet saisivat mahdollisuuden tulla kokemaan haluamaansa luksusta. Jos kaupungit ovat saaneet olla vetovoimaisia, miksei maaseutukin saisi sitä olla.

Mutta jos kaikki halukkaat muuttaisivat maalle, olisiko maaseutu sen jälkeen yhtä kaupunkia?

– Ei huolta, varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomessa riittää kyllä tilaa. Joku oli laskenut, että vaikka tänne muuttaisi 60 miljoonaa ihmistä, Suomi olisi edelleen yksi maailman väljimmin asutuista maista, rauhoittelee kylähullu ja puraisee makkaraa laavun suojassa autojen huristellessa selän takana.

Lue seuraavaksi