1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Väitös: Tatuoinnit ovat muuttuneet rikollisten tunnusmerkeistä kehotaiteeksi

Tatuoinnit ovat yhä enemmän osa valtakulttuuria. Silti tatuointeihin liittyy yhä mielikuvia poikkeavuudesta tai rikollisuudesta. Filosofian maisteri Jari Ruotsalainen on tutkinut väitöksessään tatuoimisen kulttuurista murrosta.

Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Tatuoinnit ovat muuttuneet rikollisten tunnusmerkeistä kehotaiteeksi, selviää tuoreesta joensuulaisväitöksestä.

Filsofian maisteri Jari Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan tatuointien asema pelkkänä toiseuden ilmentymänä on murentunut jo tovi sitten. Nyt puhutaan ennemminkin kehotaiteesta ja muoti-ilmiöstä. Erityisesti media on murtanut tatuointeihin liittyviä stereotypioita.

Ruotsalaisen väitöstutkimus osoittaa, että vaikka tatuointikulttuuri onkin saavuttanut huomattavasti valtavirtaistuneen kulttuurin piirteitä ja vaikka tatuoimista ei voi enää pitää sosioekonomisesti määrittyneenä, tatuoimiseen liitetään edelleen myös normatiivisuudesta poikkeavan ruumiinkulttuurin piirteitä.

Aivan kuten esimerkiksi lihavuutta, tatuointeja on pidetty yleistettyinä merkkeinä moraalisesta heikkoudesta, kontrolloimattomista elämäntavoista, sairaudesta ja heikoista älyn lahjoista.

Ruotsalaisen mukaan tatuoituun ihoon kohdistuu normalisoivan yhteiskunnan kontrollointia ja sensurointia.

On olemassa näyttöä siitä, että näkyvät tatuoinnit voivat joissakin tapauksissa muodostua suoranaiseksi esteeksi esimerkiksi työhön rekrytoitaessa – siitäkin huolimatta, että uuden työn ruumiillisuuden on ymmärretty hyödyntävän työntekijöiden vuorovaikutussuhteita, kuten ruumiillista ja verbaalista kommunikaatiokykyä.

Tatuoinnit yhä isompia ja näkyvimmillä paikoilla

Väitöstutkimuksen mukaan tatuoimisen kulttuuriselle murrokselle on keskeistä paitsi tatuoimisen marginaalisuuden häviäminen myös se, että tatuoitavien kuvien koko on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut huomattavasti, ja tatuointeja otetaan yhä useammin hankalasti peitettäville ihoalueille.

Tutkimuksen mukaan keskeisenä piirteenä voi pitää myös sitä, että alun perin hyvin maskuliinista kulttuuria hallitsevat naiset, jotka muodostavat selkeän enemmistön tatuointistudioiden asiakaskunnasta.

Jari Ruotsalaisen kultuurintutkimuksen alan väitös _Iholle kaiverrettu. Tatuoimisen kulttuurinen murros Suomessa _tarkastetaan 30.10. Joensuun yliopistokampuksella.