1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Satoja ihmisiä palkataan käsittelemään turvapaikkahakemusten ruuhkaa

Turvapaikkahakemusten käsittely on ruuhkautunut ja hakemuksia ei voida käsitellä nykyisellä henkilökunnalla. Maahanmuuttovirasto on vuosittain tehnyt päätökset 4 000 hakemukseen. Vuoden loppuun mennessä turvapaikanhakijoita on tulossa yli 30 000.

Turvapaikanhakijat
Maahanmuuttoviraston kyltti.
Yle

Maahanmuuttovirasto palkkaa lisää työntekijöitä purkamaan turvapaikanhakijoista syntynyttä ruuhkaa. Hakemuksia on aiemmin käsitellyt 75 työntekijää, jotka ovat vuosittain tehneet päätökset 4 000 hakemukseen. Ensi vuoden alkuun mennessä palkattujen työntekijöiden määrä kasvaa 500:aan.

Sisäministeriön viimeisin arvio on, että vuoden loppuun mennessä Suomesta hakee turvapaikkaa 30 000–35 000 ihmistä. Aiempina vuosina hakijamäärä on ollut 3 000–5 000. Turvapaikkahakemusten käsittelyaika on tänä vuonna ollut alle viisi kuukautta.

Turvapaikanhakijoiden hakemusten tehokkaampi käsittely kannattaa myös taloudellisesti, sillä yksi päätöksentekoon sijoitettu euro säästää seitsemän euroa vastaanottokuluissa.

Maahanmuuttovirasto purkaa turvapaikanhakijoista syntynyttä ruuhkaa myös tehostamalla päätöksentekoa poliisin ja muiden turvapaikkaprosessissa toimivien viranomaisten kanssa.