Toivelistalla korkeuksissa oleva näköalapaikka – vesitorni ei sovi kahvilakäyttöön

Oulussa kaivataan uusien ja korkeiden kerrostalojen myötä näköalakahvilaa. Alavalla rannikolla sijaitsevaan kaupunkiin kelpaisi myös muu korkea paikka, josta voisi ihailla maisemia lintuperspektiivistä. Ihan heti sellaista ei kuitenkaan ole luvassa.

Kotimaa
Oulu sateidena syyspäivänä.

Oulussa korkeiden rakennusten rakentaminen yleistyy. Toppilansaareen on suunnitteilla 15-kerroksinen kerrostalo.

Rautasillan kupeeseen on tulossa puolestaan As oy Siltavahti ja Oulun ydinkeskustassa Osuuskauppa Arinan kauppakeskus Valkean katolle rakentuu 7-kerroksinen kerrostalo.

Valkeaan odoteltiin näköalatiloja, mutta..

Kauppakeskus Valkean rakentamisen yhteydessä on käyty arvuutteluja siitä, tuleeko As oy Pajarikulman ylimpään kerrokseen yleisiä tiloja, joista voisi ihailla Oulua korkealta.

Valkea-hankkeen pääsuunnitelija ja UKI Arkkitehdit Oy:n johtava arkkitehti Kimmo Mansiston mukaan näin ei tule tapahtumaan.

– Missään vaiheessa ei ollut suunnitelmia saatikka ajatuksiakaan siitä, että sinne tulisi esimerkiksi näköalakahvila tai -tasanne, josta voisi katsella avautuvaa näkymää.

– Valkean päälle rakennettava As oy Pajarinkulma on puhtaasti asuinkerrostalo, kertoo Mansisto.

Torinrannassa kaava mahdollistaisi korkean rakentamisen, mutta..

Näköalaravintola tai -kahvila vaatisivat oman hissin sekä pelastusreitit. Yleiset tilat vaatisivat yleiseen käyttöön suunnitellun rakennuksen, esimerkiksi hotellin.

Valkean päälle rakennettava As oy Pajarinkulma on puhtaasti asuinkerrostalo.

Kimmo Mansisto, arkkitehti

Paras vaihtoehto olisikin tornihotelli.

Oulun torinrannan yleiskaava mahdollistaa jopa 22-kerroksisen hotellirakennuksen rakentamisen, mutta tällä hetkellä sellaista ei ole suunnitelmissa. Hilton-hotelliketju vetäytyi hankkeesta vuonna 2013.

Alue kuitenkin kiinnostaa rakennuskohteena. Torinrannan kehittäminen etenee, kun arkkitehtiopiskelijoille suunnatun kilpailun ehdotuksia päästään ruotimaan 17. joulukuuta 2016.

Kilpailussa haetaan torinrannalle muutakin käyttöä kuin autojen paikoitusta. Mahdollisen tornihotellin huipulla voisi sijaita näköalatasanne, miksei ravintolakin.

Vesitornin huipulta olisi hyvät näkymät, mutta..  

Oulun korkeisiin rakennuksiin kuuluu myös Puolivälinkankaalla sijaitseva vesitorni, joka on yli 60 metriä korkea. Näkymät kaupungin yli ovat kattavat. Näköalakahvilan paikaksi vesitornin ylätasanne ei Oulun Veden verkostopäällikkö Tero Kilpeläisen mukaan sovellu.

– Ei tänne voi näköalakahvilaa tehdä. Tämä näköalatasanne on vesisäiliön kate, ja alla sijaitsevat vesitornin isot vesialtaat. Kävely on rajoitettu merkityille alueille, joten ei tänne voi kahvilaa perustaa, ei kesäksikään, kertoo Kilpeläinen.

Puolivälinkankaan vesitornista avautuvaa näkymää pääsee kuitenkin ihailemaan vuosittain kahden päivän ajan Oulun Päivien aikaan, jotka järjestetään seuraavan kerran ensi kesänä.