1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uusi pääministeri Justin Trudeau – Kanadan Kennedyjä

Justin Trudeaun johtama liberaalipuolue sai 39,5 prosenttia äänistä ja 184 paikkaa parlamentin 338-paikkaisesta alahuoneesta maanantain parlamenttivaaleissa.

Justin Trudeau palaa synnyinkotiinsa, kun hänestä tulee Kanadan pääministeri. Isä Pierre Trudeau oli pääministeri pojan syntyessä joulupäivänä 1971. Kuva: Stephen Morrison / EPA

Kun Justin Trudeau oli neljän kuukauden ikäinen, Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon ennusti, että taapero seuraisi vielä isänsä jalanjälkiä. Taaperon isä oli Kanadan liberaali pääministeri Pierre Trudeau.

Nixon osallistui Trudeaun isännöimälle gaalaillalliselle valtiovierailulla Ottawassa. Illallisen aikana hän piti isännälleen maljapuheen.

– Tänä iltana luovumme muodollisuuksista. Haluaisin juoda maljan Kanadan tulevalle pääministerille, Justin Trudeaulle!

Nixonin ura ajautui karikolle, mutta Pierre Trudeau toimi Kanadan pääministerinä vuosina 1968–1979 ja 1980–1984. Hän aiheutti aikanaan "Trudeau-manian" Kanadassa, ja häntä verrattiin karismaattiseen John F. Kennedyyn.

Trudeau kannatti kaksikielisyyttä ja hänen kaudellaan sekä englanti että ranska säädettiin liittovaltion virallisiksi kieliksi. Hän kannatti myös monikulttuurisuutta ja dekriminalisoi homoseksuaalisuuden Kanadassa.

Lumilautailija, portsari, näyttelijä

Justin Trudeau syntyi 25. joulukuuta 1971 Ottawassa. Hän on Pierre Trudeaun vanhin poika ja eli suuren osan lapsuudestaan julkisuuden valokeilassa. Perheen turvamiehet antoivat hänelle kutsumanimen "Maple3", Vaahtera3.

Varttuessaan Justin Trudeau vetäytyi pois julkisuudesta. Hän opiskeli Englannin ja Ranskan kirjallisuutta McGillin yliopistossa Montrealissa ja pedagogiikkaa British Columbian yliopistossa Vancouverissa. Samalla hän työskenteli lumilautailun opettajana, yökerhon portsarina ja näyttelijänä.

Vuonna 1998 Justin Trudeaun nuorin veli, Michel kuoli lumivyöryssä Brittiläisessä Columbiassa. Se sai Trudeaun ryhtymään lumivyöryturvallisuuden puolestapuhujaksi.

Lähti politiikkaan isänsä kuoleman jälkeen

Kaksi vuotta myöhemmin, syyskuussa 2000, Trudeaun isä kuoli 84-vuotiaana, ja Trudeau piti muistopuheen tämän televisioiduissa hautajaisissa. Hän toivoi kanadalaisten vahvistavan isänsä vision yhtenäisestä ja monikulttuurisesta Kanadasta.

– Se riippuu nyt meistä, kaikista meistä.

Puhetta ylistettiin, ja moni alkoi pohtia, olisiko Justin Trudeausta politiikkaan. Trudeau hakeutuikin politiikkaan pikkuhiljaa isänsä kuoleman jälkeen. Vuonna 2007 hän voitti liberaalipuolueen ehdokkuuden Papineuaun vaalipiirissä Quebecissä, ja vuonna 2008 hänestä tuli parlamentinjäsen.

Neljä vuotta myöhemmin hän ilmoitti lähtevänsä mukaan kilpailuun liberaalipuolueen puheenjohtajuudesta. Hän voitti tehtävän äänivyöryllä ja sai yli 80 prosentin kannatuksen.

"Myönteinen ja lupaava visio Kanadalle"

Maanantain parlamenttivaaleissa Trudeaun johtama liberaalipuolue sai 39,5 prosenttia äänistä ja 184 paikkaa parlamentin 338-paikkaisesta alahuoneesta. Trudeau on maansa toiseksi nuorin pääministeri kautta aikojen ja ensimmäinen toisen polven pääministeri.

– Te haluatte hallituksen, jolla on myönteinen, kunnianhimoinen ja lupaava visio ja toimintaohjelma tälle maalle. No, ystäväni, lupaan teille tänä iltana, että johdan sitä hallitusta ja olen se pääministeri, Trudeau sanoi kannattajilleen vaalivalvojaisissaan.

Trudeau on ilmoittanut nostavansa niiden veroja, jotka ansaitsevat yli 200 000 Kanadan dollaria eli yli 150 000 euroa vuodessa. Hän aikoo kuitenkin laskea sitä vähemmän ansaitsevien verotusta.

Hän haluaa kaksinkertaistaa valtion infrastruktuurin rakentamiseen käyttämät varat vauhdittaakseen Kanadan talouskasvua. Hän on luvannut sopia ilmastonmuutospolitiikasta Kanadan osavaltioiden kanssa, ja Kanadan ilmastonmuutospolitiikan uskotaan kiristyvän.

Lisäksi Trudeau on luvannut laillistaa marihuanan "heti paikalla" ja sanoo, että huntuun pukeutuminen uskonnollisista syistä on kanadalaisen perusoikeus.