Suorat lennot Ukrainan ja Venäjän välillä loppuvat – välilaskupaikkana myös Helsinki

Lentomatkustajat saavat rahansa takaisin jo ostetuista lipuista tai voivat valita toisen lennon konevaihdolla, kun suorat lennot loppuvat. Poliittisesti tilanne on hyvin vakava.

Yle maailmalla: Moskova
Russian Airlinesin lentokone nousi ilmaan Boryspilin kansainväliseltä lentoasemalta Kiovassa, Ukrainassa syyskuussa 2015.
Russian Airlinesin lentokone nousi ilmaan Boryspilin kansainväliseltä lentokentältä Kiovassa Ukrainassa syyskuussa 2015.Sergey Dolzhenko / EPA

Tilanne kärjistyi yllättäen syyskuun lopulla, kun Ukraina ilmoitti, että venäläiset lentoyhtiöt eivät saa lentää maahan.

Venäjä reagoi välittömästi ja kielsi vastavetona ukrainalaisilta lentoyhtiöiltä lennot Venäjälle.

Asia on ollut melko vähän esillä venäläisessä mediassa. Tämä johtunee siitä, että kukaan ei alkuun uskonut, että lennot todella perutaan.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että näin käy. Osapuolet eivät ole ainakaan kertoneet neuvotteluista asian ratkaisemiseksi.

Asiakkaille lentojen loppuminen merkitsee tietysti hankalampia matkoja. Tässä vaiheessa lentoyhtiöt tarjoavat lentoja vaihdolla esimerkiksi Riiassa, Helsingissä tai Minskissä.

Huhuja liikkuu myös valkovenäläisen lentoyhtiön Belavian pyrkimisestä Ukrainan ja Venäjän välisille reiteille.

Jälleen uusi osoitus syvästä ristiriidasta

Poliittisesti lentoliikenteen loppuminen on kova veto. Tämä kertoo kuilusta, joka vain syvenee Venäjän ja Ukrainan välillä.

Tilanne voi pahentua entisestään, sanoo toimittaja ja poliittinen analyytikko Grigori Bovt.

– Junathan vielä kulkevat, mutta nekin voidaan pysäyttää ja maiden välille voidaan tuoda viisumipakko, Bovt sanoo.

"Kuin perheriita"

Grigori Bovt
Grigori BovtKerstin Kronvall / Yle

Kyse onkin periaatteista, Grigori Bovt sanoo. Hän viittaa venäläisestä kirjallisuudesta tuttuun käsitteeseen slaavilaisten välisestä riidasta.

Kiistassa ei ole logiikkaa ja se toimii kuin perheriita, jossa läheisiä kohtaan käyttäydytään usein paljon julmemmin kuin ulkopuolista kohtaan.

Ukraina onkin rakentanut uutta identiteettiä vastakkainasettelulla Venäjän kanssa. Venäjä vastaa nyt samalla mitalla, Bovt sanoo.

Bovtin mielestä Ukrainan hallitus on niin heikko, ettei se enää voi pysyä vallassa muulla tavalla kuin pitämällä yllä kuvaa ulkoisesta uhasta. Venäjä puolestaan ei tule koskaan antamaan periksi Ukrainalle.

Ukraina on tosin kärsinyt myös ulkopuolelta tulleesta väkivallasta, josta on seurannut paljon surua ja kärsimystä. Tätä ei ole helppoa antaa anteeksi.

Aseellisissa sotatoimissa on tauko, taloussota on voimissaan

Venäjällä on viime viikkoina sanottu, että Ukrainan sota on ohi. Grigori Bovt ei usko, että sota olisi päättynyt, vaan kyseessä on hengähdystauko.

Sota voi milloin tahansa syttyä uudestaan, jos siihen on syytä. Tätä voi pitää Kremlin vainoharhaisuutena, mutta Kreml ei ikinä anna periksi, jos Ukraina lähestyy Natoa. Silloin sota syttyy uudestaan, arvioi Grigori Bovt.

Jos mitään neuvotteluja ei käydä, lentoliikenne pysähtyy sunnuntaina. Samalla taloudellinen konflikti Ukrainan ja Venäjän välillä tulee entistä näkyvämmäksi.

Ukrainan suurimmasta lentoyhtiöstä Ukrainian International Airlinesista kerrottiin Ylelle, että noin 13 000 matkustajaa on vaatinut rahoja takaisin perutuista lennoista.

Yhtiön johtaja on Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) antanut ymmärtää, että neuvotteluja ehkä kuitenkin käydään.

Venäjän suurin lentoyhtiö Aeroflot ei halunnut kommentoida asiaa.