Valmisruualle on vaihtoehtoja – "Emme saa sitä mitä keho luulee saavansa"

Valmisruoka maistuu hyvälle, mutta se on ravinnetyhjää mössöä. Ravinneköyhän ruuan kruunaa mikrovalmistaminen, sanoo superfoodin puolesta puhuva Olli Posti.

valmisruoat
Einespaketteja kaupan hyllyllä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Valmisruuille on kysyntää ja siksi niitä valmistetaan. Aika on monella kortilla ja siksi on mukava saada kätevää, valmista ja hyvänmakuista ruokaa. Ravintoasiantuntijana esiintyvä ja superfoodia käyttävä Olli Posti on sitä mieltä, että siihen se jääkin.

– Hyvä maku ei tule hyvistä raaka-aineista, vaan keinotekoisesti kemikaaleilla tehtynä ja sama pätee myös koostumukseen, jos sen muokkaukseen käytetyt kemikaalit otetaan pois, niin ruoka on iljettävää ja sellaista, mitä huonolaatuinen ruoka on. Myös väri on tehty keinotekoisilla väriaineilla.

Hyvän ruuan tunnistamiseen riittävät aistit, joita voi kuitenkin huijata. Kirkkaat värit ja voimakkaat maut houkuttelevat ja tähän käytetään tehdastekoisia värejä ja makuja sekä muita koostumuksen muokkausaineita, sanoo Posti.

– Me emme saa sitä mitä keho luulee saavansa. Sitten menemme terveyskauppaan ja ostamme vitamiineja, mutta se ei ole sama. Emme koskaan saa terveyskaupasta kaikkia niitä vitamiineja, mitä ruuassa parhaimmassa tapauksessa olisi, jos se kasvaisi hyvässä maaperässä ja olisi tuoretta.

Vaihtoehtoiset ruuat tehosekoittimella

Valmisruokia on hyviä ja huonoja, joissa myös hintahaitari on melkoinen. Ravintoasiantuntija Olli Postin mielestä ruuan pitäisi olla mahdollisimman tuoretta. Vaihtoehtoja on myös valmisruualle.

Ravinnetyhjyyden kruunaa mikroaaltouunissa lämmittäminen.

Olli Posti

– Helpoin keino on mennä lähikauppaan satokalenterin kanssa ja ostaa sieltä parhaat kasvikset, jotka ovat nyt edullisimpia ja laittaa ne tehosekoittimeen, se on melkein yhtä nopea tapa kuin laittaa valmisaterian mikroon, kertoo Posti.

Jokaisella ei ole mahdollisuutta perinteiseen ruuanlaittoon, jossa aikaa käytetään monia tunteja. Tällöin valittavana ovat nopean valmistustavan ruoat, joissa niissäkin on vaihtoehtona hyvät ja huonot ratkaisut.

– Tehosekoitin on hyvä ratkaisu, se säästää paljon aikaa sekä ruuan valmistuksessa että tiskauksessa. Se säästää aikaa myös syömisestä, kun ruoka on valmiiksi pilkottu, sanoo Olli Posti.

Lisäainepommi

Hyvän ruuan vaikutukset ovat verrattavissa hengittämiseen taijuomiseen. Hengitettäessä eroa on melkoisesti puhtaan ilman ja homeisen ilman välillä. Samoin jos juodaan hyvää hanavettä tai huonoa hanavettä. Sama pätee myös ruokaan, sanoo Olli Posti.

Helpoin keino on mennä lähikauppaan satokalenterin kanssa.

Olli Posti

– Kun ostaa perusvalmisruuan kaupasta, niin siinä on paljon asioita pielessä. Jos sen vaihtaa johonkin parempaan, niin voi saada merkittäviä vaikutuksia omaan olotilaan ja jaksamiseen.

– Valmisruuassa voi olla kymmeniä eri lisäaineita ja lajikkeita, jotka on viljelty huonossa maaperässä. Jos jotain ravinteita on vielä jäljellä, niin teollisessa prosessissa on ne vähätkin poistettu. Ravinnetyhjyyden kruunaa mikroaaltouunissa lämmittäminen, väittää Olli Posti.

Ihminen on joutava organismi, joka pärjää monenlaisissa olosuhteissa, varsinkin jos kaikki muut elämän alueet toimivat hyvin, voi ihminen pärjätä myös ravinnetyhjällä ruualla.

– Hyvä ravinnepitoinen ruoka on tänä päivänä merkittävä vipuvarsi, jolla voi tukea omaa energisyyttään. Vielä kun raikkaan ja tuoreen ruuan valmistaminen on helppoa ja nopeaa, sanoo superfoodpioneeri ja ravintoasiantuntija Olli Posti.