Hurja hissiseikkailu muotoutuu jouluiseksi kuunnelmakalenteriksi

Aikaisemmin satakuntalainen lastenkulttuuriverkosto yhteistyökumppaneineen teki videojoulukalentereita. Nyt työryhmä tarttui toiseen taidemuotoon: kuunnelmaan. Ryhmä uskoo kuunnelman olevan nousussa.

kulttuuri
Joulukalenterikuunnelman esiintyjillä on hauskaa seikkailupitoista tekstiä harjoitellessaan.
Joulukalenterikuunnelman esiintyjillä on hauskaa seikkailupitoista tekstiä harjoitellessaan. Kuvassa vasemmalta Antti Puosi, Hannu Heino, Antti-Jussi Marjamäki ja Arja Palonen.Pertti Pitkonen / Yle

Joulukalenterikuunnelman valmistus on jo pitkällä. Ja täytyykin olla. Ensimmäinen ääniluukku aukeaa perinteisesti joulukuun alussa.

Sitä ennen työtä on kuitenkin vielä tehtävänä. Kun kaikki tekstit on saatu luettua, on edessä iso ja kunnianhimoinen editointi. Jokaisessa jaksossa on paljon seikkailuun kuuluvia äänimaailmoja ja efektejä.

Hissillä seikkailuihin

Mikä-Mikä-Kerros on tekijöiden mukaan koko perheen todellisuutta ja fantasiaa yhdistelevä kuunnelma. Sen yhtenä punaisena lankana on kirjastotäti Arja, joka kohtaa elämänsä seikkailun kiireisenä jouluaattona.

Päivittäin avautuvissa kuunnelmaluukuissa Arja-tädin käyttämillä hisseillä on erityinen osansa. Ne vievät häntä milloin minnekin eri puolille Satakuntaa ja jopa toisiin aikakausiin. Murteella on seikkailuissa oma merkityksensä.

Kuunnelman ohjaa ja äänityöstä huolehtii Antti-Jussi Marjamäki. Tuotannosta vastaa Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkoston ylläpitämä LaitosPRO-työryhmä.

Kuunnelma taidemuotona nousussa

Aikaisemmin ryhmä on tehnyt videojoulukalentereita kuten Lumihiutaleen arvoitus ja Joulumysteeri.

Kuunnelmakalenterin tuotanto- ja viestintävastaavan Kirsi Jaakkolan mukaan nyt haluttiin tehdä nimenomaan kuunnelmaa.

– Yksi syy, että valittiin tänä vuonna taidemuodoksi juuri kuunnelma on, että uskomme tässä ryhmässä kuunnelman oleva nouseva taidemuoto. Ja haluamme olla siinä mukana.

Kuunnelma ilmestyy joulukuussa Porin kaupungin sivuille www.pori.fi/joulukalenteri (siirryt toiseen palveluun).