Kotihoidontuen lisän kohtaloa pohditaan monissa kunnissa

Esimerkiksi länsiuusmaalainen Siuntio suunnittelee lakkauttavansa kuntalisän kokonaan ensi vuoden helmikuusta lähtien.

Kotimaa

Kotihoidontuen kuntalisän leikkaamista pohditaan monissa kunnissa. Lisää maksetaan tällä hetkellä kaikkiaan noin 80 kunnassa perheille, jotka hoitavat pieniä lapsiaan kotihoidon tuella. Sen määrä on noin 50-250 euroa kuukaudessa.

Esimerkiksi Siuntiossa kuntalisää on maksettu alle 2-vuotiaiden lasten perheille 136 euroa kuukaudessa. Nyt sitä suunnitellaan lakkautettavaksi ensi vuoden helmikuusta lähtien. Sivistyslautakunta käsittelee asiaa tänään. Suunnitelman taustalla on kunnan tuottavuusohjelma.

– Sillä saadaan vuositasolla 127 000 euroa kustannussäästöä, perustelee varhaiskasvatuspäällikkö Mirva Alakoskela.

Hänen mukaansa Siuntiossa on varauduttu myös siihen, että lisän poisto saattaa tuoda lisää pieniä lapsia päivähoidon piiriin. Määrän ei kuitenkaan odoteta kasvavan kovin paljon.

– Meillä on päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa molemmissa, suomen- ja ruotsinkielisissä yksiköissä, tällä hetkellä vapaita paikkoja. Että on huomioitu, Alakoskela sanoo.

Espoossa kuntalisän kohtalo on auki

Kuntalisän heikennykset ovat olleet esillä myös Espoossa. Siellä lisää on maksettu alle 3-vuotiaiden perheille, mutta nyt tukea on esitetty rajattavaksi alle 2-vuotiaiden perheille ja sen tasoa laskettavaksi. Varhaiskasvatuslautakunta on jo tyrmännyt esityksen, mutta asiasta päätetään lopullisesti ensi vuoden budjetin käsittelyn yhteydessä.

Helsingissä, Vantaalla ja Kauniaisissa kuntalisä on säilymässä ennallaan. Helsingissä ja Kauniaisissa sitä maksetaan alle 3-vuotiaiden ja Vantaalla alle 1,5-vuotiaiden lasten perheille.

Kuntaliitto: Asiaa pohditaan myös muualla

Kuntaliiton varhaiskasvatuksen erityisasiantuntijan Jarkko Lahtisen mukaan kuntalisien kohtaloa pohditaan parhaillaan myös monissa muissa kunnissa, mutta mitään valtavia muutoksia ei näyttäisi olevan tulossa.

– Osittain siinä haetaan kustannussäästöjä, mutta sitten katsotaan myös palvelurakenteen kokonaisuutta. Mietitään sitä, minkämoinen vaikutus kotihoidontuen kuntalisällä ylipäätään on päivähoidon paikan hakemiseen tai lasten hoitamiseen kotona, Lahtinen sanoo.

Hän huomauttaa, että alle kouluikäisten hoito on nyt monilta osin kunnissa myllerryksessä, kun säästöpaineet ovat kovat, ja muun muassa subjektiivista päivähoito-oikeutta ollaan rajaamassa. Pienten lasten kotihoidossa on kuitenkin kunnan kannalta etunsa.

– Hyötyähän on kunnalle se, että perheet hoitavat varsinkin niitä alle 3-vuotiaita lapsia kotona jonkin aikaa pidempään, jos se on mahdollista sen kotihoidontuen ja kuntalisän turvin. Jolloin he eivät tule sinne päivähoitoon, joka on alle 3-vuotiaille järjestettynä kuitenkin kalliimpi vaihtoehto.