"Hyvää ja halpaa ei ole olemassa" – vanha sananlasku on nykypäivää kodinkonehuollossa

Kokenut kodinkonekorjaaja tietää, että tuotteen hinta kertoo myös laitteen laadun. 1 700 euron hintaisen pesukoneen voi olettaa kestävän seuraavat 20 vuotta. Jos ”yks ysi ysi” pesukone kestää koko 2 vuoden takuuajan, silloin kannattaa jo lotota, sillä olet ollut onnekas.

tekniikka
Mies täyttää astianpesukonetta.
Kati Siponmaa / Yle

Suomen kodinkonehuoltojen liiton (SKHL) puheenjohtaja Mikko Ranta tietää, että vanhat sanonnat ”hyvää ja halpaa ei ole olemassa” ja ”köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa” pitävät yhä enemmän paikkansa kodinkonetta hankittaessa.

Ranta tekee kodinkonekorjaajan työtä yli 20 vuoden kokemuksella.

– Hinnaltaan halvemmissa laitteissa komponentit ovat halpoja ja heikkolaatuisia. Se näkyy selvästi kodinkoneen käyttöiässä. Mikäli laite toimii koko takuuajan, se on jo saavutus sinänsä.

Laadukkaan pyykinpesukoneen käyttöikä voi olla parhaimmillaan 20 vuotta, astianpesukoneen 15 vuotta, kodin kylmälaitteiden 10–15 vuotta ja imurin 10 vuotta.

Kodinkoneen käyttöikään sisältyy yleensä 1–2 korjausta.

Astianpesukoneet korjattavien kärjessä

Astianpesukoneet ovat yleisimpiä kodinkonehuollon korjattavaksi päätyvistä laitteista. Hyvänä kakkosena korjaustilastossa tulevat kodin kylmälaitteet.

Mikko Ranta muistuttaa, että jos käyttöohjeita noudatettaisiin, laitteet kestäisivät pidempään.

Astianpesukoneita saatetaan käyttää jopa eräänlaisina jätemyllyinä.

Mikko Ranta

– Astianpesukoneita saatetaan käyttää jopa eräänlaisina jätemyllyinä tai astiat voidaan energiansäästösyistä pestä liian alhaisissa lämpötiloissa. Esimerkiksi 30 asteen lämpötilassa astioissa oleva rasva ei liukene pesuveteen, vaan se jää astianpesukoneen sisälle.

– Kovassa käytössä olevaan pyykinpesukoneeseen tulisi tehdä kuukauden välein niin sanottu puhdistuspesu. Konetta täytyy myös käyttää ohjeiden mukaisesti. Pesuainetta pitää annostella ohjeen mukaan sopivasti, ei liian vähän eikä ainakaan liikaa, Ranta tietää.

Halpoja pienlaitteita ei kannata korjata

Alle 100 euroa maksaville pienlaitteille ei kannata tehdä juuri mitään. Kotiin hankittavat, keskihinnaltaan 300 euron laitteet voi korjauttaa.

Kun kodinkonekorjaaja käy paikan päällä korjaamassa laitteen, kulut ovat keskimäärin 100–200 euroa.

Laadukkaampia kahvinkeittimiä ja espressokoneita kannattaa myös korjauttaa. Niissä yleisin vika on myös, ettei laitteita ei ole viitsitty puhdistaa säännöllisesti.

– Käyttämällä laitteita ohjeiden mukaan kodinkoneiden käyttöikään pystyy itse vaikuttamaan, toteaa Suomen kodinkonehuoltojen liiton puheenjohtaja Mikko Ranta.