Maatalouslomittajien yt-neuvottelut käyntiin, tavoitteesta ei tarkkaa tietoa

Pohjoisen Keski-Suomen maatalouslomittajien yt-neuvottelut käynnistyvät ristiriitaisessa tilanteessa. Neuvotteluissa varaudutaan lomituspalvelujen karsimiseen, mutta leikkauksen suuruudesta ei ole vielä tietoa.

Lomasijaisuus
Navetassa oleva lypsyasema.
Riikka Rautiainen / Yle

Pohjoisen Keski-Suomen kuntien lomituspalveluista vastaava Karstula aloittaa keskiviikkona yt-neuvottelut. Mihin neuvotteluissa varaudutaan, se on vielä epäselvää.

Hallitus on kertonut tavoitteekseen leikata lomituspalveluista 20 miljoonaa euroa eli ensi vuonna lomitukseen varattaisiin 170 miljoonaa euroa nykyisen 190 miljoonan euron sijasta.

MTK ja maatalousyrittäjien eläkelaitos ovat kuitenkin laskeneet, että ensi vuonna kustannukset jäävät ilman säästöjäkin 170 miljoonaan euroon. Heikon kannattavuuden takia entistä useampi tila lopettaa toimintansa, mikä vähentää lomitustarvetta.

Näin näyttää käyneen myös pohjoisessa Keski-Suomessa. Lomituspäivien kysyntä vähenee tänä vuonna noin 10 prosentilla. Karstulan kunnanjohtajan Eino Nissinen mukaan pudotus on niin suuri, että yt-neuvottelut joudutaan joka tapauksessa käymään.

– Joudumme miettimään henkilöstöratkaisuja joka tapauksessa, mutta jos esitetty lakimuutos tulee, se kärjistää tilannetta rajusti, Nissinen toteaa.

"Hallituksen aikataulu on täysin järjetön"

Karstulan yksikön alueella kaavailtu 20 miljoonan euron leikkaus veisi työt joka kolmannelta lomittajalta. Jos lomittajia taas vähennettäisiin kysyntäperusteisesti työt loppuisivat joka kymmenenneltä.

Lokakuu on jo pitkällä ja vasta nyt kunnilta pyydetään lausuntoja laista, jonka pitäisi tulla voimaan 1.1.2016.

kunnanjohtaja Eino Nissinen

– Ihmettelen, miten tämmöinen lakiehdotus on päässyt näin pitkälle illman, että sen vaikutuksiin on herätty, Eino Nissinen sanoo.

Hallitus on luvannut MTK:lle tarkastaa ennusteet ja tarvittaessa muuttaa laskelmiaan. Nissinen antaa hallitukselle sapiskaa lain valmistelun aikataulusta.

– Lokakuu on jo pitkällä ja vasta nyt kunnilta pyydetään lausuntoja laista, jonka pitäisi tulla voimaan 1.1.2016. Tämä aikataulu on täysin mahdoton ja täysin järjetön. Täytyy toivoa, että hallitus saa laskelmansa kuntoon seuraavan kuuden viikon aikana, kun me käymme yt-neuvotteluja, Nissinen lataa.

Karstulan lomitusyksikkö toimii Karstulan lisäksi Kinnulan, Kivijärven,Kyyjärven, Pihtiputaan, Kannonkosken, Saarijärven ja Viitasaaren alueella. Tällä hetkellä yksikössä työskentelee 90 lomittajaa.