1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Dubain ooppera avautuu syksyllä 2016 – Suomesta valaistusosaston johtaja

Dubain ensimmäinen ooppera kuvaa arabien perinteistä purjealusta dauta. Ooppera on kansainvälisen tyylin mukainen vierailutalo, joka ei tee omia produktioita.

kulttuuri
Havainnekuva Dubain oopperatalosta.
Havainnekuva Dubain oopperatalosta.Emaar

Syksyllä valmistuva Dubain ooppera (siirryt toiseen palveluun) on 2000-paikkainen monitoimiteatteri, jossa esitetään oopperaa, balettia, konsertteja ja paikallista taidetta. Ooppera on Dubain ensimmäinen oopperatalo. Talossa järjestetään myös taidenäyttelyitä ja erilaisia tapahtumia. Oopperatalo palvelee korkeakulttuurin lisäksi myös viihdettä.

Dubain keskustassa sijaitseva talo kuvaa arabien perinteistä purjealusta eli dauta. Oopperatalon ympärillä olevalla alueella on huippuhotelleja ja ravintoloita.

Suomen Kansallisoopperan (siirryt toiseen palveluun) näyttämöpäällikkö Matti Leinonen haaveili kansainvälisestä työpestistä ja päätti hakeutua Dubain uuteen oopperaan. Hänet valittiin parin kuukauden rekrytointiprosessin jälkeen valaistusosaston johtajaksi.

Leinonen jättää vakituisen työnsä Kansallisoopperassa ja lähtee tulevan vaimonsa kanssa marraskuun lopussa Dubaihin. Dubai on jäänyt mieleen 1990-lopun vierailusta.

– Kyllä tää on unelmatyö. Ihan "once in a lifetime" -mahdollisuus, Leinonen toteaa.

Näyttämöpäällikkönä Leinonen on ollut viimeiset 1,5 vuotta ja Kansallisoopperassa kaikkiaan kuusi vuotta. Aiemmin hän on kiertänyt muun muassa metalliyhtye Nightwishin mukana, vuosina 2007–2015.

"Kyllä tää on unelmatyö. Ihan "once in a lifetime" -mahdollisuus."

Matti Leinonen

Vierailevia seurueita kylään

Dubain oopperatalo ottaa vastaan Leinosen mukaan vierailijoita eikä tee esimerkiksi omia oopperaproduktioita.

– Talossa ei valmisteta pukuja eikä lavasteita, vaan vierailijat tuovat kaiken mukaan, Leinonen kertoo.

Maailmalla on tämän tyyppisiä vierailutaloja useampiakin.

Havainnekuva Dubain oopperatalosta.
Havainnekuva Dubain oopperatalosta.Emaar

Vierailutalossa on tärkeää pystyä neuvottelemaan vierailijoiden toiveista, jotta ryhmille voidaan vuokrata esimerkiksi sopivia laitteita.

Arabiemiraatteihin kuuluva Dubai on suosittu matkailukohde. Kaupungissa on jo ennestään maailman korkein rakennus Burj Khalifa, joka on 828 metriä korkea pilvenpiirtäjä.

Dubain oopperan mediaosasto esittelee rakennusta myös Twitterissä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi