Poliisiksi haluavien määrä vaihtelee voimakkaasti – Liitto: Tarvitaan aggressiivisempaa markkinointia

Poliisikoulutukseen hakevien määrä heilahtelee voimakkaasti vuosittain. Lama-aika ei välttämättä lisää intoa hakeutua alalle kun työttömyydestä on tullut vitsaus poliiseillekin.

Kotimaa
Poliiseja Narinkkatorilla.
Poliiseja Narinkkatorilla Helsingin keskustassa.Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto on huolissaan poliisikoulutukseen hakeutuvien määrästä. Poliisiammattikorkeakoulussa sen sijaan hakijoiden määrää ei pidetä ongelmana ja koulutukseen hakeutuviin ollaan tyytyväisiä. Poliisikoulutusta pitäisi kuitenkin kummankin tahon mielestä markkinoida nuorille nykyistä enemmän.

Moni lapsi haaveiilee poliisin työstä, mutta tilanne on usein toinen, kun ammatinvalinta on edessä. Näin kävi myös Alppilan lukiossa opiskelevalle Rewina Teklaille.

– Pienenä mietin, että ehkä se olisi ihan kiva ammatti, kun se vaikutti niin jännittävältä. Mutta nyt on erilaiset tulevaisuuden suunnitelmat, eri ammatit kiinnostavat.

Lama ei välttämättä innosta hakijoita

Kiinnostus poliisikoulutusta kohtaan on viidentoista viime vuoden aikana vaihdellut vuosittain rajusti vajaasta tuhannesta liki kolmeentuhanteen hakijaan. Tähänastinen pohjanoteeraus oli vuosi 2008, jolloin hakijoita oli vajaat 950.

Pienenä mietin, että ehkä se ois ihan kiva ammatti kun se vaikutti niin jännittävältä.

Rewina Teklai

Tänä vuonna alkaneille kursseille oli hakijoita 2 800. Kaikki eivät ilmeisesti olleet aivan tosissaan liikkeellä, sillä valintakokeisiin kutsutuista koululle saapui vajaat 1 300.

Viime aikoina vain noin puolet kutsutuista on käynyt näyttämässä kykyjään valintakokeessa. Aiemmin poliisiksi hakeuduttiin erityisesti lamavuosina. Tämä ei ole enää itsestään selvää. Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtajaa, Yrjö Suhosta tilanne huolettaa.

– Yleensä on ollut niin, että jos maan talous sukeltaa, niin silloin turvalliset alat, valtion alat, poliisi mukaan lukien alkavat kiinnostaa. Ehkä poliisin osalta on vaikuttanut vuosia jatkunut työttömyys. Eli työpaikka ei olekaan enää varma.

Aggressiivisempi alan markkinointi, eikä jättää vain sen varaan, että on joku tosi-tv-sarja.

Yrjö Suhonen

Vielä 1990-luvun alun lama-aikana poliisikoulutukseen oli tunkua. Hakijoita oli useana vuonna reilusti yli 3 000. Tuolloin ura poliisina urkeni nykyistä huomattavasti lyhyemmällä koulutuksella.

Markkinointia ja varmoja työpaikkoja

Yrjö Suhosella on lääkkeitä hakijoiden määrän kasvattamiseksi.

– Aggressiivisempi alan markkinointi sisäministeriössä ja poliisihallituksessa, eikä jättää vain sen varaan, että on joku tosi-tv-sarja. Nuorista täytyy kilpailla.

Yrjö Suhonen muistuttaa, että poliiseja jää eläkkeelle vuodessa liki kolmesataa eikä työttömiä poliiseja nyt ole. Markkinoinnin lisäksi tuleville poliiseille tulisi tarjota varmuus työpaikasta.

Nuorille tarjolla vetäviä koulutusaloja

Poliisiammattikorkeakoulussa ollaan vielä rauhallisin mielin. Poliisien työttömyys ja sen ruotiminen julkisuudessa näkyi hakijamäärissä esimerkiksi juuri vuonna 2008, mutta tämä ei yksin selitä vuosittaista heilahtelua.

Julkisuuteen näkyvämpää markkinointia meidän eittämättä on lisättävä.

Kimmo Himberg

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg on samaa mieltä poliisien edusmiehen kanssa alan mainostamisen tarpeesta, etenkin kun nuorten ikäluokat pienenevät.

– Menneitten vuosikymmenten tilanteeseen nähden on tullut ihan kokonaan uusia koulutusaloja, jotka ovat nuorten keskuudessa aika vetäviä. Kyllä meidän todella täytyy tähän rekrytointiin panostaa.

– Tällaista julkisuuteen näkyvämpää markkinointia meidän eittämättä on lisättävä. Tulevina vuosina se tulee olemaan yhä tärkeämpää.

Määrä ei yksin ratkaise

Hakijoiden määrä ei kuitenkaan ole Kimmo Himbergin mielestä ainoa ratkaiseva asia.

Se, joka mielestäni ratkaisee, on kuitenkin aloittavien uusien opiskelijoiden laatu.

Kimmo Himberg

– Se, joka mielestäni ratkaisee, on kuitenkin aloittavien uusien opiskelijoiden laatu. Se on nähdäkseni pysynyt erittäin korkeana.

Todennäköisesti moni kouluun hakenut pohtii valintakokeiden kynnyksellä tarkkaan, rohkeneeko lähteä mittauttamaan kykyjään testeissä. Poliisiammattikorkeakoulun valintaperusteet (siirryt toiseen palveluun) voivat yllättää, jos niihin ei ole tutustunut hyvissä ajoin.

Niillä, jotka pärjäävät valintakokeissa, opiskelumotivaatio on omaa luokkaansa. Rehtori Kimmo Himbergin mukaan 97 prosenttia koulutuksen aloittaneista myös valmistuu.