Paluu tulevaisuuteen tapahtuu tänään – mutta ei sellaiseen, kuin Spielberg kuvitteli

Keskiviikkona 21.10.2015 on se kauan odotettu päivä, johon Marty McFly ja Doc Brown matkustivat Paluu tulevaisuuteen -elokuvatrilogian kakkososassa. Tulevaisuus näytti vuonna 1989 kuitenkin hieman toiselta kuin todellisuus tänään. Faxeja ei lähetellä, eikä Dianasta tullut Ison-Britannian kuningatarta, mutta leijulautoja sentään alkaa vähitellen olla kaupan.

Kuva: Universal

Tänään keskiviikkona sen pitäisi tapahtua; Marty McFly paukahtaa nykyaikaan, jos Paluu tulevaisuuteen II -elokuvaa on uskominen. Siinä 80-luvulla kassat räjäyttäneen leffatrilogian päähenkilö matkustaa nykyaikaan pelastamaan tulevia lapsiaan karsealta kohtalolta.

Elokuvan tekijäjoukko teki vuonna 1989 valmistunutta tulevaisuusvisiotaan oletettavasti kieli poskessa. Silti yllättävän moni valkokankaalla välkkynyt vimpain on tullut todeksi muodossa tai toisessa. Keskeisessä roolissa ollutta DeLorean-aikakonetta (siirryt toiseen palveluun) ei sentään ole vielä nähty.

Leffassa autot suihkivat taivaalla itsekseen, mutta oikeasti läntinen maailma aloittelee vasta sähköautojen käyttöä. Itsekseen kulkevia autoja on sentään kokeiltu, kuten Vantaan asuntomessuilla suhannutta bussia. Arkea ne eivät vielä ole, ja autot pysyvät maan pinnalla.

Suurin osa autoista kulkee vielä maan pintaa ja bensalla. Kuva: Miikka Miinala / Yle

Toisin kuinPaluu tulevaisuuteenennusti, on VHS joutanut teknologiamuseon muinaismuistosektorille. Faxeihinkin viitataan, mutta ainakaan tämän toimituksen nurkassa pönöttävää konetta ei kukaan enää edes osaa käyttää. Martyn ja kumppaneiden oli turvautuminen masiinaan, sillä langatonta nettiyhteyttä ei edes ohjaaja Robert Zemeckis osannut kuvitella jokaisen taskuun.

Mitä kuva esittää? Kuva: Mauri Tikkamäki / Yle

Faxin lisäksi elokuvan vuodessa 2015 pidetään yhteyksiä silmille laitettavilla videolaseilla. Niillä voi kätevästi vaikka kilauttaa kaverille. Älylaseja on kuin onkin kehitelty, mutta enimmäkseen muihin tarkoituksiin. Videopuhelut hoituvat sen sijaan Skypellä, WhatsAppilla tai vastaavilla sovelluksilla.

Marty McFly käyttelee elokuvan tulevaisuudessa sujuvasti päälle puettavaa teknologiaa, vaikka se onkin nykymakuun melko kömpelöä. Kansalaiset eivät – onneksi – kuljeskele alumiinista raastinrautaa muistuttava potta päässään, mutta sen sijaan älykello löytyy yhä useammasta ranteesta. Lähitulevaisuus voi olla vielä hurjempi. Siinä missä Marty kohensi lihasvoimaansa käsivarteen liitettävällä härvelillä, puuhataan ihmisestä jo hybridiä koneen kanssa.

Tiedemies Docin suosimia biometrisiä lukkoja ja iiristunnistimia löytyy myös nykytodellisuudesta. Hengittäviä ja kosteutta siirtäviä kuituja nähdään etenkin urheiluvaatteissa, mutta perusjamppa ei Martyn tapaan omista itsestään kuivuvaa takkia. Vaikka monesta olohuoneesta löytyy jo 3D-televisio, emme keskimäärin katso esimerkiksi mainoksia hologrammeina.

Samsung esitteli älykellon Saksassa IFA-messuilla 6. syyskuuta. Samsung-älykellolla voi älypuhelimen kanssa muun muassa soittaa puheluita ja ottaa kuvia. Kuva: Reiner Jensen / EPA

Monelle fanille Paluu tulevaisuuteen II:n rakkain tekninen lelu on leijulauta eli hoverboard (siirryt toiseen palveluun). Sen suhteen uutiset ovat rohkaisevia. Härveliä on kehitelty useammalla (siirryt toiseen palveluun)taholla (siirryt toiseen palveluun). Kovin kummoisiin korkeuksiin ei näillä vielä nousta, mutta matkalla ollaan.

Mikä meni eniten pieleen? Leffassa vilahtavassa mainosjulisteessa kehotetaan katsomaan Tappajahai-elokuvasarjan 19. osa, vaikka todellisuudessa jatko-osia tehtiin vaatimattomat kolme.Paluu tulevaisuuteen II:ssa esiintyneistä lehtitiedoista poiketen Dianasta ei tullut Ison-Britannian kuningatarta eikä tuplasolmiosta suosittua miesten asustetta.

Elokuvatrilogian päätähti on nyt jo 54-vuotias. Kuva: Jens Kalaene / EPA

Fanit juhlivat ympäri maailmaa

Elokuvatrilogia on yksi suosituimmista koskaan, ja sen ystävät ottavat Martyn paluupäivästä kaiken ilon irti. Samalla juhlitaan ykkösosan 30-vuotissyntymäpäivää.

Osa tapahtumista saa vieraakseen yhden elokuvissa käytetyistä DeLoreaneista; seitsemästä autosta on tallella vielä kolme. Helsinkiläiset saavat tyytyä lähes aitoon versioon, joka ajetaan kaupunginmuseon Sofiankadun toimipisteelle. Museolla voi myös osallistua oikean aikakoneen suunnitteluun. Varsinaisista Aikakoneista paikalla juhlissa on juuri uuden levyn julkaissut suomalaisbändi. Sen keikalle mahtuu 200 ensimmäistä.

Juuri uuden levyn julkaissut Aikakone tahdittaa teemaan sopivasti fanitapahtumaa. Kuva: Sony Music

Muut museokävijät voivat hilautua ajassa taaksepäin katsomalla leffasarjaa museon kuvaputkitelevisioista ja kokeilemalla sellaisia aikakausiensa teknologisia uutuuksia kuin viewmaster tai stereoskooppi.

Bio Rexissä on katsottavissa koko trilogia kunnon valkokankaalta. Tapahtuma jouduttiin suuren suosion takia vaihtamaan isompaan elokuvateatteriin ja järjestämään lisänäytöksiä. Alkuillan loppuunmyytyihin näytöksiin saa lippuja todennäköisimmin matkustamalla ajassa elokuulle, jolloin myynti alkoi.