Europarlamentin sosialistiryhmä Venäjä-pakotteista: "Mustaa listaa lyhennettävä"

S&D-ryhmä haluaa purkaa Venäjän duuman jäsenten matkustuskiellot. Euroedustaja Liisa Jaakonsaari valittelee, että Moskovan ja Strasbourgin parlamentaarikot eivät voi keskustella keskenään.

politiikka
Europarlamentin S&D-ryhmän varapuheenjohtaja Knut Fleckenstein.
Europarlamentin S&D-ryhmän varapuheenjohtaja Knut Fleckenstein.EP / Geneviève Engel

Euroopan parlamentin sosialistit ja demokraatit eli S&D-ryhmä haluaisi luoda keskusteluyhteyksiä Venäjän kanssa.

– Venäläiset parlamentaarikot pitää poistaa EU:n mustalta listalta. Vastavuoroisesti Venäjän pitää päästää eurooppalaiset parlamentaarikot maahan, ryhmän varapuheenjohtaja Knut Fleckenstein esittää.

S&D on europarlamentin toiseksi suurin ryhmä Euroopan kansanpuolueen EPP:n jälkeen.

EU asetti talouspakotteet Venäjää vastaan ja laati mustan listan poliitikoista ja talousvaikuttajista reilu vuosi sitten, jäsenmaiden yhteisellä päätöksellä.

Mustalla listalla on 21 Venäjän parlamentin alahuoneen duuman jäsentä, jotka ovat aktiivisesti edistäneet Krimin liittämistä Venäjään tai tukeneet Donetskin ja Luhanskin kapinallisalueiden johtoa Itä-Ukrainassa.

Fleckenstein sanoo, ettei ole Venäjän talouspakotteiden ihailija mutta pitää sanktioita välttämättömänä painostuskeinona. Nyt ei hänen mielestään kannata käsitellä sanktioita yleensä vaan puhua nimenomaan mustista listoista.

– Nyt keskustelua käydään vain päämiestasolla. On onnetonta, että parlamentaarikot eivät voi keskustella, suomalainen eurokansanedustaja ja EU–Venäjä -delegaation jäsen Liisa Jaakonsaari sanoo.

S&D-ryhmässä on kuitenkin haluja avata keskustelua myös siitä, että Venäjä-pakotteet eivät ole ikuisia.

EU:lle pakotteiden ehtona on Ukrainan ja Venäjän tekemän Minskin sopimuksen noudattaminen. Toistaiseksi kukaan ei kuitenkaan ole raottanut pakotteiden poistamista.