Tässä on Helsingin uusi kaupunkipyörä

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL on valinnut uuden kaupunkipyörän Helsingille. Pyörän on tarkoitus tulla käyttöön ensi keväänä.

HKL:n johtokunta valitsi Helsingin uudeksi kaupunkipyöräksi ranskalaisen Moventia & Smoove`n valmistaman pyörän. Kuva: HKL

Päätös oli yksimielinen, sillä valittu vaihtoehto oli laadullisesti yhtä hyvä kuin muut pyörät ja hinnaltaan edullisin. Uusia pyöriä hankitaan aluksi 500 ja pyöräasemia 50. Myöhemmin pyörien määrä kasvaa 1500:een. Ensimmäisten pyörien pitäisi olla kaupungilla käytössä jo ensi keväänä.

HKL:n johtokunnan puheenjohtaja Tuomas Rantanen (vihr.) sanoo, että uudet kaupunkipyörät kestävät paremmin ilkivaltaa kuin aiemmat kaupunkipyörät.

– Lisäksi niissä on gps-paikannin, joilla pyöriä voidaan löytää paremmin, jos ne häviävät maisemista, Rantanen sanoo.

HKL:ssä katsotaan, että kaupunkipyörät kuuluvat kaupunkikuvaan.

– Euroopan kaupungeissa on usein pyöriä. Helsingissäkin katsotaan, että tämä on aitoa palvelua kaupunkilaisille. Kaupunkipyörä on nykyaikainen osa joukkoliikennejärjestelmää, Rantanen jatkaa.

Samanlaisia pyöriä on muun muassa Moskovassa, Bangkokissa ja Chigagossa. Kymmenen vuoden kustannus-arvio pyörille on lähes 13 miljoonaa euroa.