Hyppää sisältöön

Inhimillinen kosketus voi olla tulevaisuudessa ylellisyyttä

Yhteiskunnassa on käynnissä arvohajaannus, jossa ihmiset etsivät laatuaikaa ja arvojensa mukaista elämää. Silloin esiin nousee toisenlaisia asioita, jotka ovat luksusta juuri heille.

Arkistokuva. Kuva: Tiina Karjalainen / Yle

Tulevaisuuden luksus ei välttämättä ole pelkästään kerskakulutusta ja merkkituotteita. Peruslainalaisuudet eivät kuitenkaan häviä, rikkaat tulevat jatkossakin pröystäilemään ja nostattamaan omaa statustaan ostamalla hulvattomia asioita, uskoo Tulevaisuuden tutkimuslaitoksen kehitysjohtaja Olli Hietanen.

– Ihmisten välillä on eroja varallisuudessa ja sosiaalisessa statuksessa. Se näytetään erilaisin keinoin, vaikka Harrodsin kultaisen muovipussin, Finnairin kultakortin tai äärettömän kalliin puvun, kynän tai brändin kautta. Niin se on ollut koko inhimillisen historian ajan eikä ole mitään syytä olettaa, että se jonnekin häviäisi.

Hietasen mukaan luksuksen rinnalle voi kuitenkin tulla toisenlaisia asioita, joita ihmiset arvostavat. Luksuksena voidaan pitää esimerkiksi kestävää kehitystä, itse tehtyä, lähellä tuotettua, luontoa, rauhaa ja hiljaisuutta. Niistä ollaan valmiita myös maksamaan.

Ihmiset etsivät arvojensa mukaista elämää

Luksuksena voidaan kehitysjohtaja Olli Hietasen mukaan pitää myös palvelua. Hän kertoo esimerkin takavuosilta, kun vain johtajat saivat kännykät ja olivat aina tavoitettavissa. Nyt tilanne on päinvastainen, kännykkä on kaikilla muilla paitsi johtajilla.

– Tulevaisuudessa voi olla samalla tavalla jonkin palvelun kanssa. Tällaista tavallista Matti Meikäläistä hoitaa robotti ja ympärillä on paljon teknologiaa, mutta luksusta saa rahalla ja se voi olla sitä, että ihminen hoitaa oikeasti. Inhimillinen kosketus, henkilökohtainen palvelu, oikea ihminen, ne voivat olla luksusta, Hietanen pohtii.

Kehitysjohtaja Olli Hietasen mukaan ihmisten arvomaailma muuttuu, joten monenlaiset asiat voivat olla tulevaisuudessa ylellisyyttä. Hänelle luksusta on se, kun pääsee kalalle. Arkistokuva. Kuva: Jarmo Itkonen / Yle

Ihmisten arvomaailma muuttuu ja se voi vaikuttaa siihen, minkä ihminen kokee arvokkaaksi, ylellisyydeksi, jopa luksukseksi. Hietasen mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa on käynnissä arvohajaannus, missä ihmiset etsivät laatuaikaa ja arvojensa mukaista elämää.

Jos voimme vaikuttaa teknologialla siihen, että et sairastu tai vanhene, niin luksusta voi olla vaikka ikuinen elämä.

Olli Hietanen

– Itse katson henkilökohtaisesti luksukseksi sen, kun en tee töitä vaan olen kalassa. Meillä on ollut jo jonkin aikaa käynnissä tietynlainen heimoutuminen ja hajaantuminen, ja yhteisiä arvoja lienee koko ajan vähemmän. On arvoryhmiä, jotka keräävät ympärilleen samanhenkisiä ihmisiä, oli se sitten kestävä kehitys tai anarkismi.

Pidemmälle tulevaisuuteen katsottuna arvokas voi olla taas jotain ihan muuta. Se voi Hietasen mukaan olla esimerkiksi Kainuun rauha, kun niukkenevasta maailmasta loppuu tila, vesi ja ruoka. Luksusta voi olla myös se, että ihmisillä on oikeus yksityisyyteen, on lupa tehdä lapsia tai mahdollisuus pysyä terveenä.

– Jos voimme vaikuttaa teknologialla siihen, että et sairastu tai vanhene, niin luksusta voi olla vaikka ikuinen elämä. Jos sisällämme on teknologiaa, joka hoitaa melkein kaikki sairaudet pois, niin ketkä kaikki saavat silloin elää ikuisesti, Hietanen kysyy.

.
.