Irak osin turvallinen irakilaisille, vaarallinen suomalaisille

Maan turvallisuus riippuu muun muassa siitä, kuinka hyvin ihminen tuntee paikalliset olot ja kulttuurin, sanoo ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö.

Kotimaa
Kurdien Peshmerga-sotilaat raivaavat miinoja Kirkukin kaupungin laitamilla.
Kurdien Peshmerga-sotilaat raivaavat miinoja Kirkukin kaupungin laitamilla 30. syyskuuta. Marwan Ibrahim / AFP

Maahanmuuttoviraston tuore linjaus ja ulkoministeriön arvio Irakin Kirkukin alueen turvallisuudesta poikkeavat toisistaan.

Viraston selvityksen mukaan useiden Irakin alueiden turvallisuustilanne on parantunut. Päivitetty linjaus vaikuttaa irakilaisten turvapaikkahakemusten ratkaisuihin.

Turvallisuustilanne Irakissa on lieventynyt erityisesti Babylonin läänissä ja Kirkukin kaupungissa, arvioi Maahanmuuttovirasto.

Irakiin matkustamista tulisi välttää

Ulkoministeriön 1. syyskuuta julkaiseman Irakia koskevan matkustustiedotteen mukaan maan turvallisuustilanne on hyvin huono varsinkin Niniven, Salaheddinin, Anbarin, Diyalan ja Kirkukin lääneissä.

Ulkoministeriön mukaan kyseisillä alueilla käydään taisteluja ääriryhmien ja turvallisuusjoukkojen välillä.

Matkustustiedotteessa sanotaan, että ulkoministeriö kehottaa välttämään Irakiin matkustamista. Ministeriön mukaan terrori-iskujen vaara on merkittävä suurimmassa osassa maata ja ulkomaalaiset ovat suuressa vaarassa joutua siepatuksi.

– Kyllä se minusta näyttää, että aika lähellä toisiaan näyttävät olevan nämä arviot, sanoo ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö Teemu Turunen.

Matkailijan ja paikallisen tilanne erilainen

Ulkoministeriö päivittää matkustustiedotteita tarpeen mukaan viimeistään kahden kuukauden välein. Suomen suurlähetystö Beirutissa vastaa Irakin turvallisuustilanteen arvioinnista, Turunen kertoo.

Hänen mukaansa suurlähetystö varmasti arvioi Irakin turvallisuutta lokakuun aikana uudestaan.

– Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteet on tarkoitettu suomalaisille matkailijoille, sanotaan tavallisille tahvanoille, jotka kiertävät maailmalla.

– Heille niissä on hyödyllistä tietoa ja asioita, joita kannattaa ottaa huomioon, kun miettii matkustamista jonnekin valtioon ja alueelle.

Turusen mukaan jonkin kohdemaan turvallisuuteen vaikuttaa muun muassa se, kuinka henkilö osaa käyttää terveydenhuoltoa, joutuu rikollisuuden kohteeksi tai osaa huomioida kulttuurieroja.

– Siihen vaikuttaa paikallisten olosuhteiden tuntemus. Turvallisuus ei määräydy niinkään kansalaisuuden perusteella, vaan sen perusteella miten hyvin tuntee alueen, paikalliset tavat, ympäristöt ja kulttuurin.

Maahanmuuttovirasto on julkaissut verkkosivuillaan ohjeet (siirryt toiseen palveluun) vapaaehtoiseen paluuseen irakilaisille turvapaikanhakijoille.

Jos hakijalla ei ole varaa maksaa itse matkalippuaan, niin hänelle voidaan myöntää vapaaehtoisen paluun tukea. Ennen tuen saamista hakijan tulee peruuttaa turvapaikkahakemuksensa.