Yhdysvallat ja Venäjä sopuun lentotoiminnasta Syyriassa

Sopimuksessa määritellään muun muassa lentäjille tarkat menettelytapaohjeet. Lisäksi viestiyhteyksiä parannetaan. Koko sopimustekstiä ei julkisteta Venäjän pyynnöstä.

Syyria
Venäläinen Suhoi-hävittäjäpommittaja syyrialaisessa lentotukikohdassa lähellä Latakiaa 5. lokakuuta.
Venäläinen Suhoi-34-hävittäjäpommittaja syyrialaisessa lentotukikohdassa lähellä Latakiaa 5. lokakuuta.Venäjän puolustusministeriö / EPA

Yhdysvaltojen puolustusministeriö sanoo, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat päässeet sopuun maiden ilmavoimien lentotoiminnan säännöistä Syyriassa.

Sopimuksen tarkoituksena on minimoida välikohtausten tai onnettomuuksien tapahtumisen riski molempien maiden ilmavoimien tehdessä pommituslentoja alueella. Venäjän apulaispuolustusministeri Anatoli Antonovin mukaan tähän tähdätään sopimuksessa määriteltyjen useiden sääntöjen ja rajoitusten avulla.

Sopimuksessa määritellään muun muassa lentäjille tarkat menettelytapaohjeet, joita heidän tulee noudattaa lentäessään Syyrian ilmatilassa. Lisäksi viestiyhteyksiä parannetaan lisäämällä osapuolten välille varayhteys maan pinnalle, mikäli varsinainen viestiyhteys katkeaa. Myös osapuolten käyttämät taajudet on määritelty.

Lisäksi perustetaan työryhmä, joka kokoontuu keskustelemaan jatkokysymyksistä.

Pentagonin tiedottajan mukaan sopimuksessa ei määritellä yhteistoiminta-alueita tai tiedonjakoa mahdollisista kohteista.

Tiedottajan mukaan sopimuksessa määritellään, että lentokoneet pitävät turvallisen etäisyyden toisiinsa. Hän ei kuitenkaan kertonut, määritelläänkö sopimuksessa tarkka etäisyys koneille. Hänen mukaansa koko sopimustekstiä ei julkisteta Venäjän pyynnöstä.

Pentagonin tiedottajan mukaan sopimusteksti allekirjoitettiin aiemmin tiistaina ja se on nyt voimassa.

Yhdysvaltalaislentäjiä kehotettu olemaan välittämättä venäläisistä

CNN kertoi tiistaina, että yhdysvaltalaislentäjien esimiehet ovat kehottaneet heitä olemaan reagoimatta venäläiskoneisiin. CNN:lle puhuneen yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan venäläiskoneet ovat viime aikoina lentäneet kahdesti hyvin lähellä yhdysvaltalaiskoneita.

CNN:n mukaan eräällä kerralla viimeisten kahden viikon aikana venäläiskone lensi noin 150 metrin päässä yhdysvaltalaishävittäjästä. Torstaina puolestaan venäläiskone tuli noin 450 metrin päähän kahdesta yhdysvaltalaiskoneesta.

Molemmat kohtaamiset kuitenkin sujuivat kaikilta osin rauhanomaisesti.

Venäjä ehdotti neuvotteluja välikohtausten välttämiseen tähtäävästä sopimuksesta sen aloitettua pommituslennot Syyriassa 30. syyskuuta.

Yhdysvallat johtaa yli 60 maan liittoumaa, joka tekee ilmaiskuja ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan Irakissa ja Syyriassa. Liittouma on tehnyt pommituslentoja alueella jo yli vuoden ajan.

Venäjä sanoo pommittavansa Isisiä ja muita terroristiryhmiä, mutta Yhdysvaltojen mukaan Venäjä pommittaa myös kapinallisjoukkoja, jotka taistelevat Syyrian hallitusta vastaan.

Lähteet: Reuters, AFP, AP