YK taas hätäkokoukseen israelilaisten ja palestiinalaisten väkivaltaisuuksien takia

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on kutsunut turvallisuusneuvoston pikaisesti koolle ylimääräiseen videokonferenssiin. Suljetuin ovin käytävän hätäkokouksen tarkoitus on etsiä ratkaisua israelilaisten ja palestiinalaisten välillä kasvaneisiin väkivaltaisuuksiin.

Ulkomaat
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu Jerusalemissa.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu Jerusalemissa 20. lokakuuta.ATEF SAFADI / EPA

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon päivittää YK:n turvallisuusneuvostoa Lähi-idän tilanteesta keskiviikkona. Ban esitti toiveen puhua turvallisuusneuvostolle pikaisesti videokonferenssin muodossa. Suljetuin ovin käytävä hätäkokous alkaa iltayhdeksältä Suomen aikaa.

Pääsihteeri Ban teki yllätysvierailun alueelle tiistaina ja toimitti näin henkilökohtaisesti varoituksen israelilaisille ja palestiinalaisille. Pääsihteerin mukaan molempien osapuolten pitäisi purkaa niiden välillä syvenevää vaarallista kuilua.

Ban tapasi Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun ja on aikeissa neuvotella palestiinalaisjohtaja Mahmud Abbasin kanssa keskiviikkoaamuna.

Väkivaltaisuudet alueella ovat lisääntyneet lokakuun alusta alkaen. Niissä on kuollut yli 40 palestiinalaista ja kahdeksan israelilaista. Yritys rauhanprosessin edistämisestä kariutui viime vuonna ja nyt lisääntyneet väkivaltaisuudet ovat saaneet Ban Ki-moonin etsimään tietä uusiin neuvotteluihin.

– Meidän täytyy, lastemme tulevaisuuden vuoksi, yrittää purkaa tätä vaarallista kuilua, suojata kahden valtion ratkaisua ja johdattaaa ihmiset takaisin sille tielle, joka vie kohti rauhaa, Ban sanoi.

Pääsihteerin raportista tullaan keskiviikkona illalla käymään keskusteluja ministeritasolla turvallisuusneuvostossa. Lisäksi Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn on tarkoitus tavata Netanjahu tällä viikolla Saksassa sekä myöhemmin neuvotella Abbasin kanssa tarkentamattomassa kohteessa Lähi-idässä.

Lähteet: AFP