1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ikärajat ovat tärkeitä ravintoloille – kolmikymppiset karttavat K18-paikkoja

Yökerhot profiloituvat nyt entistä tarkemmin eri ikäryhmille. Vaikka esimerkiksi Tampereella yöelämä on vilkasta, ravintoloiden pitää haistella nousussa ja laskussa olevia  trendejä tarkkaan.

Kotimaan uutiset
Diskopallo ja valonheittimiä ravintolan katossa
Sakari Partanen / Yle

Pörssiyhtiö Restamax pyörittää Tampereen seudulla kuutta Ravintola.fi-brändin yöravintolaa. Yhtiön yökerhotoimintaa Tampereella johtava Miko Helander sanoo, että kilpailu asiakkaista on kovaa.

– Tampereella kilpailua on paljon, ja trendejä on seurattava tarkkaan. Uudet trendit maailmalta näkyvät ensin Helsingissä, mutta melko pian myös Tampereella.

Nuoria ei haittaa, jos on vanhempia, mutta toisin päin kyllä.

Miko Helander

Myös Koskiravintoloissa työskentelevä Marko Nääppä vahvistaa kilpailun koventuneen. Yhtiöllä on Tampereella kolme yöravintolaa. Nämä ns. jatkoaikaravintolat ovat auki aamuneljään.

– Näkyvyyttä pitää yrittää saada kaikin keinoin, jotta väki löytää paikalle, Nääppä sanoo.

Ravintola Doriksen ravintolapäällikkö Antti Kokko sanoo, että kilpailu on erityisen kovaa 25–35-vuotiaiden bilepaikoissa.

– Tälle ryhmälle on paljon tarjontaa. K18- tai K20-paikkoja on sen verran vähemmän, että niihin riittää väkeä.

Pikkukaupungeissa asiakaskunnat voivat sekoittua, isoissa ei

Ravintolat ohjaavat ikärajoilla asiakaskuntaansa oikeisiin paikkoihin. Esimerkiksi Restamaxilla on K18-, K20-, K22- ja K24-paikkoja.

Restamaxin Helander sanoo, että pienillä paikkakunnilla eri ikäiset asiakaskunnat voivat käydä samoissa paikoissa, mutta esimerkiksi Tampereella K18-paikoissa ei näy kolmikymppisiä saati nelikymppisiä.

– Nuoria ei haittaa, jos on vanhempia, mutta toisin päin kyllä, Helander sanoo.

Monet yöravintolat myös vaihtelevat ikärajoja eri viikonpäivinä, jolloin myös asiakaskunta vaihtuu.

Väki valuu yökerhoihin yhä myöhemmin

Kaikille yöravintoloille yhteinen ongelma on alkoholin hinta, joka saa ihmiset pohjustamaan iltaa yhä pidempään kotona tai kuppiloissa. Yökerhoihin tullaan usein vasta puolenyön jälkeen, yhden aikaan.

– Pubit täyttyvät aikaisemmin. Esimerkiksi nuorisoa täytyy houkutella, että tulisivat yökerhoon esimerkiksi kello 23, Koskiravintoloiden Nääppä sanoo.

Myös Miko Helanderin huomion mukaan erityisesti nuorisopaikoissa väki tulee ravintolaan todella myöhään, usein puolen yön jälkeen.

– Vain todella suosittuihin paikkoihin tullaan ajoissa tai jos on suosittua ohjelmaa.

Lue seuraavaksi