1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Ympäristöministeriö ilmastosopimuksesta: Pariisista tulee parempi kuin Kiotosta

Ilmastosopimusta väännetään jälleen joulukuussa Pariisin ilmastokokouksessa. Maailman kasvihuonepäästöjä 2020-luvulla vähentävää laajaa sopimusta valmistellaan parhaillaan Saksan Bonnissa.

Magnus Cederlöf
Suomen ilmastotoimista vieraili aamu-tv:ssä kertomassa ympäristöneuvos Magnus Cederlöf.

Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Magnus Cederlöf on toiveikas neuvotteluiden suhteen: Jo 150 maata ovat sitoutunut ilmastopoliittisiin toimiin ja sopimuksen kattavuus päästöjen suhteen näyttää hyvältä.

– Varsinkin, jos verrataan Kioto II-sopimukseen, jonka kattavuus päästöjen osalta oli huomattavasti alhaisempi. Tämä on merkittävä muutos aiempaan verrattuna. Sitoutuminen Pariisin sopimukseen tulee olemaan paremmalla tasolla, kertoi Cederlöf Ylen aamu-tv:ssä

EU:n ja Suomen neuvottelulinjana on, että päästöt pitäisi puolittaa vuoden 1990 tasolta vuoteen 2050 mennessä ja vuosisadan loppuun mennessä pyrkiä nollapäästöihin. Maapallon lämpötila saisi lämmetä samaan aikaan korkeintaan kaksi astetta.

Suomi satsaa uusiutuvaan energiaan

Magnus Cederlöf ei niele Suomessa vierailulla olevan YK:n ympäristöjärjestön ex-pääjohtajan Klaus Töpferin kritiikkiä. Töpfer moitti suomalaisia haahuilusta uusiutuvan energian suhteen, ja katsoi Suomen kulkevan jälkijunassa tässä asiassa.

– Suomi on kuitenkin määrätietoisesti satsanut uusiutuvan energian lisäykseen. Juuri eilen Euroopan ympäristövirasto julkaisi raportin, jonka mukaan Suomi on saavuttamassa vuoden 2020 tavoitteet uusiutuvan energian suhteen, kuittasi Cederlöf.

Lappeenrannan yliopiston mukaan Kansainvälinen Energiajärjestö on vuosikymmeniä aliarvioinut uusiutuvien energialähteiden, erityisesti aurinkosähkön, potentiaalia. IEA:n laskelmia käytetään myös Suomen energialinjausten pohjana.

– Energiapolitiikkamme valmistelu perustuu hyvin laajaan tietopohjaan. On varmasti totta, että uusiutuvan energian kustannuskehitys on ollut arvioitua suotuisampaa. Tämä on tietysti hyvä asia, että investointikustannukset ovat tulleet alas, ja käyttö on sen myötä lisääntynyt nopeammin, totesi Cederlöf.

Ydinenergian ja uusiutuvan välillä ei vastakkainasettelua

Suomi satsaa ydinvoimaan rakentamalla uusia ydinvoimaloita, vaikka esimerkiksi Saksassa niitä ajetaan alas ja Ruotsissa käyttöä vähennetään. Kannustaako lisärakentaminen sijoittamaan uusiutuvaan energiaan Suomessa?

– En näe tässä vastakkainasetteluna. Kyllä uusiutuvalle energialle on tilaa, vaikka ydinvoima pysyy mukana energiapaletissa. Suomi on valinnut mallin, jossa on monipuolisesti mukana eri energialähteitä. Uusiutuvalle energialle ollaan myös parhaillaan pohtimassa uutta tukijärjestelmää. Tällä pyritään siihen, että energiamuoto olisi myös sijoittajan näkökulmasta houkuttelevaa, sanoi Cederlöf.