Hyppää sisältöön

Video: Ratsastusjousiammunta vie elämysmatkalle villiin länteen

Ratsastuksen ja ampumisen yhdistäminen vaatii tarkkuutta. Hevosen selässä jousen virittäminen vielä onnistuu, mutta tähtääminen onkin toinen juttu.

Ratsastusjousiampuja Paula Roivainen.

22-vuotias islanninhevonen Lotta katsoo lempeästi otsahaiveniensa alta.

Luottamus on syntynyt. Ensimmäistä kertaa ratsastusjousiammuntaa kokeillut toimittaja Minna Aula ja islanninhevonen Lotta. Kuva: Yle

Toimittaja taputtaa valkoista hevosta ja syntyy heti luottamus: tämä hevonen ei vähästä hätkähdä.

Vaatii paljon taitoa hallita hevosta ilman ohjia.

Liisa Koivisto

Pari kertaa jousen virittämistä, ihmettelyä ja kummastelua ja yksi nuoli ammutaan maahan. Sitten pitäisikin nousta hevosen selkään ja ampua sieltä. Jousella.

Hevosen selkään nouseminen sujuu paremmin jakkaralta ja vaikka Lotta onkin lempeä, on parempi liikkua talutettuna.

Ratsastusjousiammuntaa voi kokeilla, vaikkei ratsastus onnistuisikaan niin hyvin. Kuva: Yle

Kokeneet ratsastajat osaavat käskyttää hevosta kehonpainollaan, pohkeiden liikkeillä ja äänillä, mutta kymmenen vuotta sitten viimeksi ratsastanut heiluu selässä epävarmasti.

Jousi virittyy ja nuoli lentää muutaman metrin päähän. Hyvältä tuntuu, vaikka pitkä matka olisikin siihen, että toimittaja voisi ohjata hevosen askeltamaan tölttiä ja ampua siinä samalla vielä niin, että nuoli saavuttaisi maalitaulunsa.

Tämä on sellainen alkukantainen ja villi juttu. Vaatii paljon taitoa hallita hevosta ilman ohjia. Tässä on semmoista inkkarimeininkiä.

Liisa Koivisto

"Kun pääsee kunnolla laukkaamaan"

Torniolaisen hevosharrastajan Liisa Koiviston kotitalliin viime kesänä muuttanut islanninhevonen Lotta sopii rauhallisuutensa vuoksi ratsastusjousiammuntaan mainiosti. Koska ratsastajan kädet ovat varattuna ampumiseen ja uuden nuolen hakemiseen viinistä, täytyy hevosen totella ohjastajan kehon liikkeitä ja olla säpsähtämättä nuolien viuhumista.

Paula Roivainen on ensimmäisiä ratsastusjousiammunnan harrastajia Lapissa. Kuva: Minna Aula / Yle

– Lotta on aivan täydellinen tähän hommaan. Tällainen aloittelijakin pääsi heti kokemaan onnistumisen tunteita kun pystyi ampumaan ilman ohjia ja vielä osuikin maalitauluun, Koivisto kehuu.

Paula Roivainen näyttää malliksi, kuinka nuoli ammutaan kun hevonen askeltaa tölttiä. Töltti on islanninhevosille ominainen tapa askeltaa tasaisesti ja liikuttamatta ratsastajaa ylös ja alas.

– Sehän siinä on hienoa, kun pääsee kunnolla vauhtiin ja siitä ampumaan, Roivainen sanoo. Innostus paistaa koko ikänsä hevosia harrastaneen naisen kasvoilta.

Lappilaisia harrastajia tulossa pian lisää

Tornion Korpikylän Mustajärven kylässä harjoitellaanratsastusjousiammuntaa pian isommallakin porukalla. Laji on vasta saapumassa pohjoiseen ja koko maassa lajin parissa on satakunta harrastajaa. Liisa Koivisto ja Paula Roivainen päättivät järjestää ratsastusjousiammuntakurssin ja kun innostuneita löytyi paljon, tehtiin lokakuun lopussa järjestettävästä kurssista heti kaksipäiväinen.

Hevosia ikänsä harrastaneen Liisa Koiviston mielestä, ratsastusjousiammunnassa on "inkkarimeininkiä". Kuva: Minna Aula / Yle

– Lajin suomenmestari Marko Suhonen tulee opettamaan. Kurssilla on tilaa myös kuunteluoppilaille, sanoo Koivisto.

Ratsailta jousiampuminen kiinnostaa niin miehiä kuin naisia. Lajin ensimmäiset SM-kisat pidettiin viime kesänä. Moni hakee lajista lisämaustetta ratsastamiseen.

– Tämä on sellainen alkukantainen ja villi juttu. Vaatii paljon taitoa hallita hevosta ilman ohjia. Tässä on semmoista inkkarimeininkiä, Koivisto jatkaa.

.
.