1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vanha tapa pitää faksin elossa, mutta kuinka kauan? "Se tulee varmasti katoamaan"

Faksi ruksuttaa edelleen ainakin Itä-Suomen hovioikeudessa. Laite ei ole tarpeeton, mutta sen rikkoutuminen ei silti vaikeuttaisi kirjaamon arkea – ainakaan kovin paljoa.

ilmiöt
Mies näppäilee faksin numeroita.
Yle

Monissa toimistoissa vanha kunnon faksi on päässyt pölyttymään, mutta toisaalla se on vielä lähes päivittäisessä käytössä. Yksi tällaisista toimistoista löytyy Itä-Suomen hovioikeudesta. Syy tälle on kansliapäällikön mukaan yksinkertainen.

– Asiakkailla on mahdollisuus lähettää meille faksia, mutta eihän se enää ole kovin yleistä, kansliapäällikkö Olli Hyvärinen kertoo.

Vaikka käyttö onkin vähäistä, ei laite Hyvärisen mukaan ole tarpeeton. Tosin vähän aikaa sitten faksi oli poissa käytöstä vuorokauden ajan toimitilamuutosten vuoksi, eikä hovioikeus moiseen kaatunut.

– Mutta täytyyhän sen olla saatavilla, sillä faksin numero löytyy yhteystiedoistamme.

Itä-Suomen hovioikeuden kirjaamossa työskentelevä Minna Leskinen kertoo itsekin ihmetelleensä faksia. Hän osaa kertoa minne faksit heidän toimistostaan lähtevät.

– Tiedotusvälineille lähtee dokumentteja. Osa toimittajista on kai halunnut paperiversiot.

Miksi kyseisiä dokumentteja ei lähetetä sähköpostitse? Leskisen mukaan kyseessä voi olla vanha tapakin.

– Lisäksi salatun sähköpostin voi avata vain yksi ihminen, faksia voi tarkastella kaikki vastaanottopäässä. Se korjaantuisi sillä, että postituslistalle laitettaisiin kaikkien vastaanottajien nimet.

Faksiviestissä ainakin yksi ero sähköpostiin

Hovioikeus vastaanottaa enemmän fakseja kuin lähettää.

– Se vähenee koko ajan, sekä Minna Leskinen että Olli Hyvärinen sanoo.

Eihän se enää ole kovin yleistä.

Olli Hyvärinen

Samaa mieltä on Lappeenrannan teknillisen yliopiston ohjelmistotekniikan professori.

– Faksi ei ole enää tätä aikaa. Se tulee varmasti katoamaan, sillä eihän faksia ole enää kymmeneen vuoteen yleisesti käytetty, Kari Smolander toteaa.

Smolander miettii, että joku voi kokea ja ajatella, että faksi olisi tietoturvaltaan luotettavampi.

– Skannattu dokumentti sähköpostissa on yhtä luotettava. Ero on se, että faksin kautta lähetetyn dokumentin lähtöpaikan voi todentaa, sähköpostissa välttämättä ei, Smolander pohtii.

Lue seuraavaksi