1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Upin Tiilikainen: Turvallisuusarvioita täytyy yhdenmukaistaa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa keskiviikkona. Maahanmuuttovirasto kertoi eilen päivittäneensä Irakia koskevan turvallisuusarvionsa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Eri maita koskevia turvallisuusarvioita on syytä yhdenmukaistaa Euroopan unionissa, toteaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Tiilikainen sanoi tänään keskiviikkona Yle Radio 1:n Ykkösaamussa turvallisuusarvioiden olevan yksi tärkeä rakennuspalikka yhteisen maahanmuuttopolitiikan luomisessa.

Maahanmuuttovirasto kertoi eilen päivittäneensä linjauksensa Irakin osalta. Viraston selvityksen mukaan monien Irakin alueiden turvallisuustilanne on lieventynyt, ja tämä vaikuttaa ratkaisuihin turvapaikka-asioissa.

Vastedes irakilaisten turvapaikkahakemuksissa ratkaisee yksilöllinen tilanne, ei lähtöalue, Maahanmuuttovirasto tähdensi tiistaina.

Tiilikainen ei Ylen Ykkösaamussa suoraan kommentoinut Maahanmuuttoviraston tekemää linjausta, mutta totesi, että "on ihan ilmeistä, että jollakin tavalla näitä turvallisuusarvioita täytyy yhdenmukaistaa".

Tämä on vuosikymmenten vanha keskustelu.

Teija Tiilikainen

Häneltä kysyttiin, onko turvapaikanhakijoiden suuri määrä kasvattanut paineita sille, että Euroopassa on edettävä kohti yhä tiiviimpää maahanmuuttopolitiikkaa.

– Se on varmaankin tuonut momentumin, mutta ei tämä asia unionin pöydällä ole uusi. Kyllä tämä on vuosikymmenten vanha keskustelu. Se on jonkinlainen seuraus tästä vapaan liikkuvuuden, tästä Schengen-järjestelmästä.

– Täällä unionin alueella väki pääsee liikkumaan, niin kuin nyt nähdään, maasta toiseen. Se luo tarvetta yhdenmukaistaa ajattelua, käytäntöjä, politiikkaa, Tiilikainen luetteli.

Myös sisäministeriön maahanmuutto-osaston hallitusneuvos Annikki Vanamo-Alho sanoi Ykkösaamun haastattelussa, että toimintaympäristö ja ilmiöt, joita valtiot ja viranomaiset kohtaavat, ovat muuttuneet siinä määrin, että "olemme uudessa tilanteessa ja politiikkaa täytyy linjata ja katsoa uudelleen".