Pilapiirros perhesurmista ei mennyt läpi – "Sananvapautta on myös olla julkaisematta"

Sarjakuvapiirtäjä Ville Rannan mielestä sananvapaus voi erinomaisesti Suomessa. Kaikista aiheista voi piirtää. Jos pilapiirrosta ei julkaista, päätoimittajilla on siihen hyvät perustelut.

kulttuuri
Faktan ja fiktion sekoittaminen kiinnostaa Ville Rantaa.
Sarjakuvataiteilija Ville Ranta.Yle / Liisa Louhela

Äärimmäisin reaktio pilapiirrokseen on, ettei lehti tai julkaisukanava suostu julkaisemaan. Pilapiirtäjä Ville Rannan mielestä se on kuitenkin ammattiin kuuluva asia.

– Pyrin tekemään voimakkaita tunteita herättäviä piirroksia. Aina ei olla lehtien kanssa samaa mieltä, mitä voidaan julkaista, mutta palautetta en pelkää, Ville Ranta sanoo.

– Päätoimittajathan käyttävät omaa sananvapauttaan ja sananvapautta on myös olla julkaisematta.

Muhammed nostatti kohun

Ville Ranta on kohahduttanut pilapiirroksillaan ainakin pari kertaa. Suureen tietoisuuteen sarjakuvataiteilija nousi vuonna 2006 Muhammed-kohun myötä, kun kulttuurilehti Kaltio julkaisi Rannan Muhammed-sarjakuvan.

Pyrin tekemään voimakkaita tunteita herättäviä piirroksia.

Ville Ranta

Kaltion päätoimittaja sai potkut, julkaistuaan sarjakuvan lehden verkkosivulla ja Ville Ranta sai maineen Muhammed-piirtäjänä.

Poliittisen kohun perussuomalaisista Ville Ranta piirsi vuonna 2011.

– Silloin vähän mietin, että pitäisikö olla kiltimpi islam-aiheesta ja olinko kohtuuton perussuomalaisia kohtaan. Hyvä pohtia sellaisiakin, mutta en ole huomannut, että olisi pitänyt alkaa hillitä itseään.

Peruste jättää julkaisematta on ollut hyväksyttävä

Perhesurmat oli kuitenkin aihe, jolla Ville Ranta ei päässyt kohahduttamaan. Aihe oli yksinkertaisesti sellainen, ettei piirros mennyt läpi A-studiossa eikä Kirkko & kaupunki -lehdessä.

– Jotkut aiheet ovat sellaisia, etteivät päätoimittajat uskalla julkaista, Ville Ranta arvioi.

– Tämän hetkisten päätoimittajien kanssa on kuitenkin hyvä tehdä yhteistyötä. Jos joku piirros on jäänyt julkaisematta, perustelut ovat olleet poikkeuksetta hyväksyttäviä. Mitään kriisejä päätoimittajieni kanssa ei ole ollut.

Jotkut aiheet ovat sellaisia, etteivät päätoimittajat uskalla julkaista.

Ville Ranta

Tällä hetkellä kuuma aihe on turvapaikanhakijat. Rannan mukaan keskustelu leimahtaa verkossa helposti, jos pilapiirros liippaa aihetta.

– Itse olen säästynyt häirinnältä. Osaan odottaa niitä kommentteja ja sanon herkästi, että älkää tulko minun seinälle tilastoja linkittämään.

Parhaillaan sarjakuvataiteilijan mielessä pyörivät talouskuviot. Ei kovin kuuma aihe keskustelun herättäjäksi, mutta sitäkin tärkeämpi.

– Haluaisin piirtää eri näkökulmista. Ovatko ne ulkomaiset talousasiantuntijat oikeassa, jotka sanovat, että EU:ssa tehdään kaikki väärin? Vai ovatko oikeassa meidän suomalaiset päättäjät ja asiantuntijat?