Kivikasvot pilaili vahingossa piispan kustannuksella – haukut tuli, mutta suosio kasvoi

Kivikasvot ei osoita vieläkään sammaloitumisen merkkejä. Nelikko lähtee loppuvuodesta viisikymmenvuotiskiertueelle. Vuosien varrella moni vallanpitäjä on saanut alistua viihteen käyttövoimaksi.

Aamu-tv
Ismo Sajakorpi (vas.) ja Matti Siitonen Ylen Aamu-tv:ssä.
Kivikasvot ovat viihdyttäneet suomalaisia jo viisi vuosikymmentä. Komeaa uraa vierailivat muistelemassa Ismo Sajakorpi ja Matti Siitonen.

Kivikasvot sai alkunsa Haminan RUK:ssa kesällä 1965. "Rukki" ei senkään jälkeen unohtunut viihteen veteraaneilta, kertoivat Matti "Fredi" Siitonen ja Ismo Sajakorpi Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.

– Monissa kurssijuhlissa olemme esiintyneet mm. Dannyn ja Ernosin kanssa, Ismo Sajakorpi muistelee.

Sajakorven ja Fredin lisäksi Kivikasvoihin kuuluvat Georg ”Jori” Dolivo ja Ilkka Hemming. Koko nelikko sai aikoinaan Puolustusvoimain komentajalta Gustav Hägglundilta luutnantin napit. Sajakorven mukaan perustelut olivat selvät.

– Sodanajan tilanteessa meidät sijoitettaisiin viihdytysjoukkoihin, ja olemme tehneet isänmaallista työtä armeijan tilaisuuksissa.

Kivikasvot ei heti lähtenyt lentoon armeijan jälkeen. Toivo Kärki halusi tehdä ensin Fredistä folklaulajan, kun Fredi meni tämän luokse Cornelis Vreeswijkin kappaleen kanssa. Georg Dolivo oli tehnyt siihen sanat.

– Kärki ehdotti, että laitetaan taiteilijanimeksi Folk Fredi, ja kun sitten alan kuitenkin laulaa jotain muuta, jätetään se Folk siitä sitten pois, Fredi muistelee.

Ovella lähtiessäni Kärki sanoi vielä, että ala myös säveltää, koska tulet sitä kuitenkin tekemään. Ihmettelin, mistä hän sen tietää, Fredi kertoo.

– Olen Pohjois-Karjalasta noitien sukua, kyllä minä tiedän, Kärki vastasi.

Parta pois klassikon tieltä

Suosio lähti kovaan nousuun, kun Kivikasvot pääsi Matti Kuuslan Kesäterässä-ohjelmaan vakituiseksi vieraaksi. Sitten tehtiin MTV:lle koeohjelma, jonka jälkeen alkoi oma Kivikasvot-sarja.

Sajakorpi ja Siitonen arvioivat, että kesällä 1969 he olivat hauskimmillaan, koska varastossa oli paljon ideoita. Neljä ihmistä sattui yhteen, ja kaikilla oli sama intressi ja henki.

Esikuvia oli ainakin Dolivolla, joka oli vieraillut usein USA:ssa, mistä saatujen vaikutteiden ansiosta Kivikasvot lähti tarjoamaan lyhyitä sketsejä.

– Aluksi ihmisten oli vähän vaikea ymmärtää niitä, Sajakorpi muistelee.

Kivikasvojen Ohukainen ja Paksukainen syntyi Sajakorven mykkäfilmi-innostuksesta. Hän mietti, että Jorista tulisi hyvä Stan ja Fredistä Oliver. Fredi ei kuitenkaan aluksi halunnut luopua taiteilijaparrastaan. Kesän aikana mies tuli toisiin aatoksiin, ja lopulta kaksikosta tuli klassikko.

Valtaapitävien varpailla

Kivikasvot on usein pilaillut vallanpitäjien kustannuksella. Sajakorpi muistelee mm. valtiomiesten maljannostojumppaa.

Kivikasvot päätyi parhaimmillaan eduskuntakyselyn aiheeksi, kun Kari Tuomisaari teki laulun, jossa kuvailtiin juhlimisen motiiveja. Puvuston hoitaja laittoi vahingossa Jorin puvuksi laulusketsiin ortodoksipiispan kaavun. Sketsin katsottiin kohdistuvan piispaan, mistä nousi ankara kohu ja lopulta eduskuntakyselykin. Seurauksena kaikille tuli haukut.

– Hyvää mainosta se lopulta oli, Sajakorpi nauraa.

Ohjelma veti vuosikausia kaksi miljoonaa katsojaa, usein enemmänkin.

– Menestystä ei oikein huomannut, me tehtiin koko ajan uutta, ja into oli niin luovaa koko ajan, Fredi muistelee.

Yksityiselämää nelikolla ei juuri ollut. Fredi sanoo laskeneensa, että yhtenä vuotena hän oli pois kotoa 276 iltaa. Reissua oli koko ajan, mutta innokkaasta nuoresta miehestä se ei tuntunut miltään.

Kivikasvot lähtee tänä syksynä 50-vuotiskiertueelle. Ohjelmistossa on viisi konserttia Lahdessa, pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.