"Katsojat menevät tunteella, erotuomarilla on järki mukana"

Tamperelaisen jääkiekkotuomarin Pekka Marjamäen mielestä suomalaiset ovat kovatasoisia tuomareita tiukan koulutuksen ansiosta. Huolena kuitenkin on, että erotuomaritoiminta katoaa tulevaisuudessa kokonaan pieniltä paikkakunnilta.

urheilu
Jääkiekkotuomari Pekka Marjamäki
Mari Siltanen / Yle

Tampereella erotuomarilta kysytään usein perinteinen kysymys: Tappara vai Ilves? Tampereen jääkiekkotuomarit ry:n puheenjohtaja Pekka Marjamäki pitäytyy puolueettomana. Siihen kannustaa myös jääkiekkotuomareiden eettinen kirja, mikä jokaisen tuomarin täytyy tuntea.

Marjamäen mukaan äidinmaidostakin imetty fanitus koulitaan otteluiden ajaksi taustalle viimeistään erotuomareiden koulutuksessa.

– Levosen Jarin voi koska tahansa heittää Ässien peliin, eikä hän varmasti ole puolueellinen. Jos tuomarit valitsisivat puolensa, nämä hyllyt paukkuisivat aika nopeasti. Se paistaa läpi, sanoo Marjamäki.

Katsojat tuntevat kiekon säännöt vajavaisesti

Marjamäen mielestä hyvä erotuomari lähtee otteluun aina oikealla asenteella, on yhtä hyvässä kunnossa kuin pelaajatkin, aistii pelin hengen ja pystyy tekemään nopeasti vaikeita päätöksiä.

Katsojat menevät tässä tunteella. Erotuomarilla pitäisi olla järki mukana.

Pekka Marjamäki

– Erotuomarikorttia ei saa tuosta vain. Suomessa erotuomareiden taso on niin korkea, koska kortin eteen täytyy tehdä töitä, sanoo Marjamäki.

Erotuomarilta kysytään jäällä ja kiekkoyleisön edessä henkistä kanttia. Marjamäen mukaan ongelmia aiheuttaa se, etteivät katsojat tai edes valmentajat usein tunne jääkiekon sääntöjä täysin. Sääntöjen lisäksi oma lukunsa ovat niiden tulkinnat. Erotuomareiden täytyy opiskella kokonaisuudessaan 200-sivuinen paketti ennen jäälle menoa.

– Katsojat menevät tässä tunteella. Erotuomarilla pitäisi olla järki mukana, toteaa Marjamäki.

Konkarituomarin mielestä aggressiivinen huutelu ei kuulu kiekkokatsomoon, vaan vilpitön kannustaminen on paras keino viedä peliä eteenpäin.

Joskus erotuomari kuulee myös kiitosta.

– Hienoa on, jos hävinnyt joukkue kiittää ottelun jälkeen, toteaa Marjamäki.

Marjamäki on onnellinen siitä, että jääkiekon tuomarointi kiinnostaa yhä.

– Yhtäkään jääkiekkopeliä ei pelata, jos paikalla ei ole kaveria, joka tulee tulkitsemaan sääntöjä ja valvomaan niiden noudattamista, muistuttaa Marjamäki.

Rakkaus lajiin vetää jäälle

Jääkiekkotuomari treenaa kuntoaan yhtä paljon kuin pelaaja ja tuomitsee otteluita harrastuksena. Paras palaute ottelun jälkeen on se, ettei kukaan muista erotuomarin nimeä. Mikä vetää erotuomarin silti jäälle? Tampereen jääkiekkotuomarit ry:n puheenjohtajalla Pekka Marjamäellä on yksinkertainen vastaus:

– Vanha klisee pätee, eli näitä hommia tehdään rakkaudesta lajiin.

Jos pienet erotuomarikerhot kuolevat, isojen kerhojen toiminta ei välttämättä riitä kattamaan otteluiden tuomarointia pienillä paikkakunnilla.

Pekka Marjamäki

Vaikka jääkiekkotuomarit saavat tavallisesti vähemmän huomiota kuin pelaajat ja valmentaja, erotuomarikulttuuri elää vahvana Tampereella. Tällä hetkellä tuomariringissä mukana on 160 tuomaria, eli Tampereella otteluihin löytyy aina tuomari.

Marjamäen mukaan monissa muissa Pirkanmaan kunnissa tilanne on huonompi kuin Tampereella. Ympäryskuntien tilannetta joudutaan paikkaamaan Tampereen porukalla. Tällä hetkellä tuomareita on vaikeinta saada Ruoveden ja Vammalan otteluihin.

Pienten kuntien riippuvuus Tampereen erotuomareista ei voi enää kasvaa.

– Jos pienet erotuomarikerhot kuolevat, isojen kerhojen toiminta ei välttämättä riitä kattamaan otteluiden tuomarointia pienillä paikkakunnilla, kertoo Marjamäki.