Pakolaistilanteesta EU-hätäkokous – Suomea ei kutsuttu

EU-komission puheenjohtaja on kutsunut koolle eräiden EU-maiden keskisen hätäkokouksen puimaan Balkanin pahenevaa pakolaistilannetta.

turvapaikanhakijat
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.Patrick Seeger / EPA

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on kutsunut useiden maiden johtajia pikaiseen hätäkokoukseen keskustelemaan Balkanin alueen pakolaistilanteesta. Kokous järjestetään sunnuntaina Brysselissä.

Juncker kutsui kokoukseen EU-maista Saksan, Kroatian, Itävallan, Bulgarian, Romanian, Kreikan, Slovenian ja Unkarin. EU:hun kuulumattomista maista mukana ovat Makedonia ja Serbia. Lisäksi kokoukseen osallistuvat EU:n ja YK:n pakolaisia avustavat toimistot ja rajavalvontavirasto Frontex.

Junckerin mukaan ylimääräinen kokous on tarpeen Balkanilla puhjenneen humanitaarisen hätätilan takia. Kymmenet tuhannet turvapaikanhakijat ovat jumissa rajoilla tai vaeltavat jalkaisin maanteillä Unkarin suljettua Serbian- ja Kroatian-vastaiset rajansa.

Junckerin toimiston tiedotteen mukaan tilanne edellyttää laajempaa yhteistyötä, aiempaa monikeskisempiä neuvotteluita sekä välitöntä toimintaa.

Lähteet: Yle, Reuters, AFP