1. yle.fi
  2. Uutiset

EU vaatii Fiatia ja Starbucksia maksamaan miljoonaverot jäsenmaille

EU:n mukaan kahvilajätti Starbucksin ja autovalmistaja Fiatin saamat verohelpotukset ovat kiellettyä valtionapua.

Ulkomaat
Starbucks -kahvilan kyltti.
Starbucks toimii tällä hetkellä 77 maassa.Mauritz Antin / EPA

EU vaatii kahvilaketju Starbucksia ja autovalmistaja Fiatia maksamaan miljoonien verot EU-jäsenmaihin. EU:n mukaan molempien yritysten on maksettava jopa 30 miljoonaa euroa, jotka ne ovat välttäneet paikallisten verosääntöjen ansioista.

EU:n mukaan Starbucks ja Fiat ovat saaneet merkittäviä veronalennuksia, joita EU pitää unioinin sääntöjen vastaisena kiellettynä valtionapuna.

EU haluaa, että Hollanti perii Starbucksilta 20–30:een miljoonaa euroa vältettyjä veroja ja Luxemburg vastaavan summan Fiatilta.

Yhtiöt ovat kyenneet pienentämään verojaan kierrättämällä tulojaan muun muassa Hollannin ja Luxemburgin kautta.

EU:n vaatimus on laatuaan ensimmäinen. EU on viime aikoina tiukentanut linjaansa yritysjärjestelyihin ja verosopimuksiin, joiden avulla monikansalliset yritykset kierrättävät varojaan EU:n jäsenmaissa verotuksensa pienentämiseksi.

EU on aloittanut useita samankaltaisia tutkimuksia. EU tutkii muun muassa Applen ja Amazonin EU:n jäsenvaltioista saamia verohyötyjä.

– Keinotekoisesti yritysten maksamia veroja vähentävät verotuspäätökset ovat vastoin EU:n valtionapusääntöjä. Tällaiset päätökset ovat laittomia, sanoo EU:n kilpailuasioista vastaava komissaari Margrethe Vestager.

Hollanti sanoo olevansa yllättynyt päätöksestä. Hollannin mukaan sen verolait ovat linjasssa EU:n ja kansainvälisten vaatimusten kanssa. Myös Luxemburg on ilmoittanut, että se on eri mieltä EU:n antamasta päätöksestä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi