1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ylilääkäri: Saattohoito on turvallinen paikka kärsiä

Hyvä kuoleminen on osa hyvää terveydenhoitoa siinä missä muukin elämänkaareen kuuluva vaihe. Saattohoidon osaamisessa on kuitenkin suuria eroja.

Kotimaan uutiset
lähikuva pyjamaan pukeutuneen vanhuksen käsistä
YLE

Helsinkiläisen Terhokodin ylilääkäri Juha Hännisen määritelmän mukaan hyvää kuolemaa ei ehkä ole, mutta hyvä kuoleminen on mahdollista. Siinä kuolevalla ihmisellä on turvallinen olo ilman kärsimystä ja läheiset kokevat saavansa tukea. Kuulostaa selkeältä, mutta käytännössä tilanne on toinen.

Hänninen on koonnut sadalta omaiselta tarinan omaisen kuolemasta ja puutteita löytyi pitkä lista. Kuolevan kohtaaminen on monelle ammattilaisellekin vaikea asia.

– Kivunhoito ei ole vieläkään riittävän hyvällä tasolla, mutta suurin ongelma on huono vuorovaikutus. Ihmiset kokevat että saavat kummallisia vastuksia kysymyksiinsa hädän hetkellä tai eivät saa vastausta lainkaan.

– Kertomuksista kävi ilmi, että omaiset kaipaavat lääkäriä joka kuuntelee ja käyttäytyy inhimillisesti.

Koulutusta myös sairaaloiden ulkopuolelle

Hyvä saattohoito on koulutuksellinen kysymys, josta sairaanhoitopiirit vastaavat. Juha Hänninen arvioi, että yhä useampi ihminen tulee kuolemaan muistisairauksiin, joten koulutusta pitää levittää myös hoivakoteihin ja palveluasumiseen. Lapissakin riittää työnsarkaa.

– Kysyin tänään Rovaniemellä saattohoitoseminaarin yleisöltä, kuinka moni oli sitä mieltä että saattohoito on hyvällä mallilla Lapissa. Neljä kättä nousi, joten ainakin hoitajat kaipaavat lisää tukea.

Lue seuraavaksi