Nuohoojat eivät halua kouluttaa itselleen kilpailijoita – työvoimapula kuristaa alaa

Ammattilaisista on yhä pahempi pula, koska nuohousala ei kiinnosta nuoria. Kaikki nuohousyritykset eivät myöskään mielellään ota oppisopimuskoulutettavia, koska oppilaista saattaa tulla valmistuttuaan kilpailijoita.

Kotimaa
Nuohooja puhdistaa leivinuunia.
YLE

Paheneva työvoimapula kuristaa nuohousalaa.

Pahimmillaan nuohoojapula johtaa siihen, että joillakin alueilla tulisijoja jää nuohoamatta.

Reijo Kääpä

Kymen Nuohoojayhdistyksen puheenjohtaja Reijo Kääpä kertoo, että Kaakkois-Suomessa jää lähivuosina eläkkeelle useampi tekijä. Uusia ammattilaisia on oppisopimuskoulutettavina selvästi tarvetta vähemmän.

– Pahimmillaan nuohoojapula johtaa siihen, että joillakin alueilla tulisijoja jää nuohoamatta, Reijo Kääpä luonnehtii.

Lähes kaikki nuohousammattilaiset valmistuvat oppisopimuskoulutuksessa. Nuohousala ei kuitenkaan kiinnosta useimpia nuoria.

– Saattaa käydä niinkin, että oppisopimus keskeytyy, kun opiskelija havaitseekin alan itselleen sopimattomaksi.

Oppisopimuskoulutettavasta voi tulla kilpailija

Toisaalta kaikki nuohousyrityksetkään eivät ole innostuneita kouluttamaan itselleen uusia kilpailijoita. Näin käy, jos ammattitutkinnon saanut ei jää kouluttavan yrityksen palvelukseen, vaan perustaa samalle alueelle oman yrityksen.

– Nyt kuitenkin ihan varmasti tarvitaan uusia ammattilaisia, koska alalta poistuu iso joukko eläkkeelle, Reijo Kääpä sanoo.

Miten alan työvoimansaanti voidaan turvata?

– Nyt kaivataan alan markkinointia ihan valtakunnan tasolla. Toivottavaa olisi, että nuoret, ja myös naiset, kokisivat alan kiinnostavaksi. Tämähän ei ole raskasta työtä, ja meidän alallamme miehen euro on myös naisen euro, Kääpä kannustaa.