Simon kahakka näyttämölle – näyttelijähaku päällä

Simon Pappilan areenalla esitetään ensi kesänä Erkki Paason kirjoittama näytelmä "Maaninkajärven taistelu". Näytelmään haetaan parhaillaan näyttelijöitä.

jääkärit
Simon jääkärikämppä Maaninkajärven Yliojalla.
Wikipedia commons / CC

Suomen itsenäisyyshistoriaan liittyvästä Maaninkajärven taistelusta eli Simon kahakasta tulee kuluneeksi vuonna 2016 sata vuotta.

Simon kahakassa ottivat yhteen jääkäriliikkeen miehet sekä suomalaiset ja venäläiset viranomaiset. Jääkärit ilmiannettiin heidän ollessaan majoittuneina Simon Maaninkajärven Yliojalla olevassa niittysaunassa.

Jääkärien ja viranomaisten välillä käytiin noin neljä tuntia kestänyt piiritys ja tulitaistelu, jonka jälkeen jääkärit pakenivat. Kahakassa kaatui yksi ja haavoittui kolme jääkäriä. Kaksi jääkäriä jäi vangiksi ja pidättäjistä kaksi haavoittui.

Näytelmä perustuu jääkärikenraalimajuri Väinö Varrion Simon kahakka-kirjaan ja käsikirjoittajan isän kunnallisneuvos Hannes Paason keräämään aineistoon.

Näyttelijät hakusessa

Näytelmän ohjaaja Päivi Komulainen-Vuoti etsii esitykseen parhaillaan näyttelijöitä.

– Pääasiassa tarvitsemme näytelmään miehiä, joilta vaaditaan jämäkkää otetta, eikä laulutaitokaan olisi pahitteeksi. Aikaisempaa kokemustakin saa olla, mutta se ei ole välttämätöntä, kertoo Komulainen-Vuoti.

Lisäksi näytelmään tarvitaan 10-17 -vuotiaita tyttöjä ja poikia.

– Tarvitsemme 3-5 tyttöä ja 2-3 poikaa. Näytelmässä on sellaisiakin kohtauksia, joissa ei tarvitse puhua ollenkaan, sen kun vain olla ja näytellä. Lisäksi tarvitsemme yhden haitarinsoittotaitoisen henkilön ja loppukohtaukseen ainakin yhden hevosen, toteaa Komulainen-Vuoti.