1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Uudenlaiset työtilat houkuttavat yrityksiä hyppimään yli aidan – Yhteisöllisiä cowork-työtiloja syntyy nyt ympäri maata

Oulussa nuorilla Luovan laboratorion perustajilla on suuria suunnitelmia tulevasta. Helsinkiin avataan helmikuussa ison mittakaavan Mothership of Work.

Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Punaisessa aitassa Oulun Kauppatorin laidalla kuplii. Rakennuksessa on aloittanut vastikään toimintansa Luova laboratorio.

Sen perustajat Martta Tervonen ja Sami Mikkola puhkuvat intoa. Kesällä syntynyt ajatus luovan alan ihmisten kokoamisesta saman katon alle on toteutunut.

– Tänä kesänä tuli niin valtava visio ja unelma luovuuden kehittämisestä maailmassa. Se räjäytti oman tajunnan. Oli pakko hypätä kallion kielekkeeltä ja alkaa miettiä minkälainen lentokone ehditään rakentaa ennen kuin osutaan maahan, Mikkola kertoo.

Tämän jälkeen he jättivät aikaisemman päivätyönsä ja alkoivat tehdä töitä Luovan laboratorion perustamiseksi. Kolme kuukautta myöhemmin tilan ovet ovat jo auki.

Alakerta on avoin kaikille ja yläkerran työtiloihin on mahdollista päästä hankkimalla itselleen jäsenyys. Työtilan lisäksi on mahdollisuus päästä mukaan tapahtumiin ja koulutuksiin sekä saada esimerkiksi unelmien realisointipalvelua.

Mothership of Work kokoaa luovan alan ihmisiä Helsingissä

Luovan laboratorion kaltaiset yhteiset työtilat ovat nyt pinnalla. Mittavin hanke on Helsinkiin alkuvuonna avattava kiinteistösijoitusyhtiö Spondan cowork-hanke Mothership of Work. Emoaluksen tavoitteena on koota saman katon alle 300 luovan alan työntekijää.

Työn tekeminen on muuttunut ja yritysten tilantarve vaihtelee usein nopeastikin, kertoo Spondan yrityssuunnittelu- ja sijoittajasuhdejohtaja Pia Arrhenius. Myös yritysten välinen yhteistyö halutaan saada uudenlaisissa tiloissa kokonaan uudelle tasolle.

Host on se, joka pitää paikan järjestyksessä, suunnittelee tapahtumia ja kuuntelee asiakkaita, miten he haluavat toimintaa kehittää.

Pia Arrhenius

– Olen aika paljon kiertänyt maailmalla tällaisissa tiloissa. Sieltäkin puuttuu vielä sellainen fiilis, että yritykset ihan aidosti tekevät yhdessä töitä. Me pyrimme nyt kunnianhimoisesti siihen, että tiloihin tulevista asiakkaista voisi olla toisilleen hyötyä, Arrhenius sanoo.

Yhteisen tekemisen kulttuuria ja eroa perinteisiin toimistohotelleihin luodaan Arrheniuksen mukaan esimerkiksi applikaatioiden, tapahtumien ja tiloihin palkatun tunnelmajohtajan eli hostin avulla.

– Host on se, joka pitää paikan järjestyksessä, suunnittelee tapahtumia ja kuuntelee asiakkaita, miten he haluavat toimintaa kehittää.

Idea Oulun innovaatiokampuksesta

Samankaltaisia suunnitelmia on myös oululaisilla Luovan laboratorion perustajilla. Toiminnan pitäisi laajentua nopeasti innovaatiokampukseksi, maalailevat Martta Tervonen ja Sami Mikkola.

Luova laboratorio on siis nimensä veroinen – nyt kokeillaan ideoita ja asioita tulevaa varten.

Oli pakko hypätä kallion kielekkeeltä ja alkaa miettiä minkälainen lentokone ehditään rakentaa ennen kuin osutaan maahan.

Sami Mikkola

– Meillä on haaveena kasvattaa tästä jättikokoinen innovaatiokampus Ouluun. Ison mittakaavan ihmisten kohtaamo, Mikkola sanoo.

Koska se voisi avata ovensa?

– Elokuussa 2016.

Tahti on hurja. Välillä se myös hirvittää, laboratorion perustajat myöntävät.

– Pelottaa ihan mielettömästi ja hirvittää. Mutta siitä saa paljon virtaa ja se innostaa ottamaan askelia kohti unelmaa, Tervonen sanoo.

Oulu – innovatiivisten ja onnellisten ihmisten kaupunki

Helsinkiin rakennettavan MoW:n kaltaisen työtilan tuominen Ouluun istuu kaupunkikuvaan Sami Mikkolan ja Martta Tervosen mukaan erittäin luontevasti.

– Oulu on Suomen onnellisimpien ja innovatiivisimpien ihmisten kaupunki, Mikkola linjaa. Martta Tervonen jatkaa.

– Ja jos se ei vielä sitä ole, niin me tehdään siitä sellainen.

Mikkolalla ja Tervosella ainakin tapahtuu. Heinäkuussa saatu idea on toteutettu lokakuun puoliväliin mennessä. Laajentumissuunnitelmat on laadittu jo seuraavalle vuodelle. Ja niin, helmikuussa pitäisi ilmestyä kaksikon kirjoittama kirja luovuudesta.