1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Vaiettu liikemies löytyi USA:n pakotelistalta – koti Kulosaaressa, perheessä suomalaisia

Yhdysvaltain Venäjän-pakotelistalla on tähän saakka piilossa ollut Suomi-kytkös. Venäläinen Oleg Usachev on asunut vuosia Suomessa ja presidentti Putinin lähipiiriin kuuluvan Gennadi Timtšenkon vanha kumppani. Usachevin perheenjäsenistä osa on Suomen kansalaisia.

Oleg Usachevista ei löydy yhtään julkista valokuvaa. Tässä ote Yhdysvaltain pakotelistasta ja hänen vanhasta passikopiostaan. Kopio löytyi kaupparekisterin arkistoista. Kuva: Yle

Yhdysvallat laajensi Venäjän vastaisia pakotteitaan heinäkuussa. Listalle lisättiin henkilöitä, jotka olivat Yhdysvaltojen mukaan auttaneet suomalais-venäläisiä liikemiehiä Gennadi Timtšenkoa ja Boris Rotenbergia kiertämään pakotteita.

Timtšenko ja Rotenberg ovat omistaneet muun muassa Hartwall-areenaa ja jääkiekkojoukkue Jokereita. He olivat joutuneet pakotelistalle jo edellisvuonna läheisten Kremlin-suhteidensa takia.

Suomessa nousi kohu, koska listalle päätyi uusia suomalaisnimiä: liikemiehet Kai Paananen ja Roman Rotenberg sekä heidän yhtiöitään, SET Petrochemicals, Southeast Trading, Långvik Capital ja Airfix Aviation.

Yksi listalla ollut henkilö jäi vähälle huomiolle niin Suomessa kuin Venäjällä. Miehestä ei mainittu muuta kuin nimi: ei asuinpaikkaa, ei kansallisuutta.

Oleg Usachev on kuitenkin osa Kreml-yhteyksistä syytettyä liikemiesporukkaa ja asuu perheineen Suomessa.

Usachev on samaa liikemiesryhmää kuin Gennadi Timtšenko (vas.), Kai Paananen ja Roman Rotenberg. Kuva: Yle

Mysteerimies: ei valokuvia

Oleg Usachev on 45-vuotias Venäjän kansalainen, joka on asunut Suomessa 2000-luvun alkupuoliskolta asti. Hän on logistiikkajohtajana SET Petrochemicalsissa, joka on Kai Paanasen energiayhtiö. Usachev vastaa siellä öljy- ja kaasutuotteiden kuljetuksista Venäjältä.

Hänellä on myös oma tuore yritys, joka Ylen tietojen mukaan vuokraa yhtä aitiota Hartwall-areenalla. Yrityksen toimialaksi on merkitty lisäksi polttoainekauppa.

Usachevilla itsellään on suomalainen henkilötunnus ja pysyvä oleskelulupa, mutta osa hänen perheenjäsenistään on Suomen kansalaisia. Perhe on asunut eri arvokiinteistöissä Kulosaaressa.

Oleg Usachev on pitänyt erittäin matalaa profiilia kaikki nämä vuodet. Miehestä ei löydy edes yhtään julkaistua valokuvaa. Yle sai käsiinsä ainoastaan pari suttuista passikopiota Patentti- ja rekisterihallituksen arkistoista.

Holding-yhtiö, puolen miljoonan tulot

Usachev on maksanut veroja Suomeen vuodesta 2009 lähtien. Hänen vuosiansionsa ovat olleet puolen miljoonan euron luokkaa, toissa vuonna 530 000 euroa. Viime vuoden verotus vahvistuu vasta kuun lopussa.

Muusta varallisuudesta ei ole tietoa. Pääomatuloja ei verotiedoissa ole eikä ansiotuloja ennen vuotta 2009, vaikka Usachev on asunut Suomessa tiettävästi ainakin vuodesta 2004.

Vaimolla ei ole tuloja Suomessa. Hän omistaa miehensä kanssa puolet aitioita vuokraavasta yrityksestä, OGTeamista.

OGTeam oli alun perin asianajotoimisto Castrén & Snellmanin perustama holding-yhtiö, jonka Usachevin pariskunta osti tämän vuoden tammikuussa.

Yhdysvaltain lähetystö vaitonainen

Venäläislehtien mukaan Oleg Usachev on Gennadi Timtšenkon vanha yhtiökumppani. He ovat olleet mukana esimerkiksi Olus-nimisessä yrityksessä Kirishissä Pietarin seudulla, kirjoittavat Fontanka (siirryt toiseen palveluun) ja Vedomosti (siirryt toiseen palveluun).

Yritys vuokraa päätyökseen junia ja harjoittaa polttoainekauppaa. Usachev omistaa Olus-yrityksestä venäläisrekisterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan enää pienen osan, mutta Fontankan tietojen mukaan Olus olisi kirjoilla Usachevin perheen omistamassa asunnossa Kirishissä.

Usachevin suomalainen työnantaja, SET Petrochemicals tuo öljy- ja kaasutuotteita juuri Kirishin öljyjalostamosta.

Kun Yle kysyi yhdysvaltalaisilta perusteita sille, miksi Oleg Usachev on pakotelistalla, sekä Helsingin Yhdysvaltain-suurlähetystöstä että Yhdysvaltain valtiovarainministeriöstä vedottiin netissä olevaan sanktiolistaan. Siinä syyksi mainitaan tuki Gennadi Timtšenkolle.

Suomen ulkoministeriössäkään ei tiedetty asiasta tarkemmin.

Kai Paananen: Usachev on yksityishenkilö

Liikemies Kai Paananen vahvisti Ylelle, että Usachev työskentelee hänen yhtiössään. Usachevilla on myös SET Petrochemicalsin prokuristioikeudet, eli hän allekirjoittaa tarvittaessa sopimuksia yhtiön puolesta.

Paanasen mukaan Usachev on yksityishenkilö, jonka mukanaolo pakotelistalla on "yhtä järjetöntä kuin heidän muidenkin". Hän korostaa, että he ovat pienyrittäjiä moneen Venäjän eurooppalaiseen tai amerikkalaiseen liikekumppaniin verrattuna, eivätkä ymmärrä, miksi juuri he ovat pakotteiden kohteena.

Kai Paananen ei kommentoi Usachevin asioita enempää.

Yle yritti tavoitella Oleg Usachevia sekä puhelimitse että käymällä hänen kotiosoitteessaan, mutta ei saanut häneen yhteyttä.

Usachevin päätymisestä pakotelistalle on kertonut aiemmin venäläisen Fonkanka.ru uutisivuston tietoihin viitaten Suomen Kuvalehti. (siirryt toiseen palveluun)