1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsissa täysi sekaannus – rajatarkastukset otetaan käyttöön tai sitten ei

Ruotsissa käydään neuvotteluita turvapaikan hakijoiden virran hillitsemisestä. Neuvotteluista kantautuneet tiedot ovat täysin ristiriitaisia ja tietoisesta harhaanjohtamisestakin nousee syytöksiä.

Ruotsin valtiopäivien rakennus. Kuva: Mauritz Antin / EPA

Ruotsin tiedotusvälineet ovat sekaannuksen tilassa poliittisten puolueiden yhteiskokouksen jälkimainingeissa.

Maan kaikki puolueet Ruotsidemokraatteja lukuunottamatta ovat yrittäneet päättää, ottaako maa käyttöön väliaikaiset rajatarkastukset suuren pakolaisvirran saamiseksi hallintaan.

Kokouksen päätöksistä ei ole virallisesti tiedotettu, mutta nimettömänä pysyttelevät kokouslähteet antavat täysin ristiriitaisia tietoja. Sanomalehti Aftonbladet on jo uutisoinut, että kokouksessa olisi sovittu väliaikaisten rajatarkastusten aloittamisesta. Tarkastuksia olisi vaatinut Ruotsin Maltillinen kokoomus -puolue.

Ruotsi kuuluu Schengen-alueeseen, joten maalla ei pitäisi olla rajatarkastuksia EU:n sisärajoillaan. Schengen-sääntöjen mukaan maa voi kuitenkin poikkeustilanteessa ottaa tarkastukset käyttöön 30 päiväksi.

Ruotsin television SVT:n tietojen mukaan Aftonbladetin uutinen on väärä. SVT:n mukaan minkäänlaiseen sopimukseen ei ole päästy. Suurin syy tähän on SVT:n mukaan porvaripuolueiden kiista turvapaikan hakijoille myönnettävistä väliaikaisista oleskeluluvista.

SVT:n lähteen mielestä puhe sopimukseen pääsystä on tahallista harhaanjohtamista jonkun neuvotteluosapuolen taholta. Rajatarkastuksia ei välttämättä tarvittaisi, sillä hallitus on ottanut käyttöön muita toimia.

Neuvotteluissa pohditaan edellä mainittujen asioiden ohella ylläpitovelvoitteen korottamista perheenyhdistämistapauksissa.

Seuraava neuvottelu on huomenna torstaina.