Kiinnostus kieleen ja kulttuuriin toi Janen Kiinasta Suomeen – rakkaus sai jäämään

Elämä kuljettaa ihmisiä maailmalla monesta syystä. Kiinalainen Jane Liu Eteläaho innostui suomen kielestä ja kulttuurista työskennellessään suuren suomalaisyrityksen Kiinan toimipistesteessä. Työprojektin päättymisen myötä hän tuli Suomeen ja tapasi elämänsä rakkauden.

Kotimaa
Ville ja Jane Liu Eteläaholla on kaksi lasta. Vanhempi on Elias ja nuorempi Akseli.
Ville ja Jane Liu Eteläaholla on kaksi lasta. Vanhempi on Elias ja nuorempi Akseli.Antti Kettumäki / Yle

Jane Liu Eteläaho (tyttönimeltään Yang) innostui suomen kielestä ja kulttuurista työskennellessään suuren suomalaisyrityksen Kiinan toimipistesteessä. Työprojektin päättymisen myötä hän tuli Suomeen vuonna 2002, kun sai töitä yrityksen Seinäjoen konttorilta. Hän sai myös opiskelupaikan Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

– Tahdoin opiskella kieltä ja kultturia sekä liiketaloutta ja sen vuoksi muutin Seinäjoelle asumaan. Kotikaupungissani Shenyagissa, joka sijaitsee koillis-Kiinassa, asuu seitsemän miljoonaa ihmistä. Seinäjoki on paljon pienempi, mutta viihdyin ihan hyvin. Yleensä kiinalaiset muuttavat suuriin kaupunkeihin, mutta minä olen muuttanut aina pienempiin, nauraa nykysin pienessä Lehtimäen Takalan kylässä asuva Jane Liu Eteläaho.

Yleensä kiinalaiset muuttavat suuriin kaupunkeihin, mutta minä olen muuttanut aina pienempiin

Jane Liu Eteläaho

Hän muutti Seinäjoelta Takalankylälle neljä vuotta sitten.

– Tämä on kiva paikka asua. Meidän piti muuttaa tänne, koska Ville on maanviljelijä. Meillä on omakotitalo ja iso piha. Kaikki peruspalvelutkin löytyvät eli lapsille on kiva päiväkoti ja täällä on kauppa ja pankki.

Pari löysi toisensa yökerhosta

Ville ja Jane Liu Eteläaho treffasivat vuonna 2010 Seinäjoella. Nyt pariskunta on naimisissa ja heillä on kaksi lasta.

– Se oli hieno sattuma, kun tapasin Janen. Olen ollut tosi onnellinen ja hienosti on lähtenyt elämä käyntiin, kertoo Ville Eteläaho.

Maaseudulla on jo totuttu siihen, että kumppani ei löydy samasta pitäjästä tai edes lähiseuduilta.

– Vanhemmat alkavat patistaa, että eikö olisi aika jo sitoutua. Kaikki suhtautuivat Janeen positiivisesti ja halusivat heti tutustua, koska hän on sosiaalinen, Ville Eteläaho.

Koko perhe kuvassa.
Koko perhe kuvassa.Antti Kettumäki / Yle

Villen myötä Janen elämään on tullut myös Villen perhe, jonka avulla sopeutuminen uuteen ympäristöön on sujunut helposti.

– Minulla ei ole siskoa tai veljeä niin kuin Villellä on. Hänellä on isoveli ja kaksi nuorempaa siskoa. Mummo ja paappa ovat asuneet täällä kauan ja heillä on paljon sukulaisia ja tuttuja täällä. Heidän kauttaan on ollut helppoa tutustua uusiin ihmisiin. Olen aktiivisesti esimerkiksi lasten kanssa perhekerhossa ja muissakin tapahtumissa. Minä tykkään olla ihmisten kanssa, jatkaa Jane Liu Eteläaho.

– Ei Ville usein yökerhoissa käy, mutta silloin kun tapasimme, niin silloin oli oikea aika ja oikea paikka.