1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi vastaan Ruotsi – kumpi voittaa kilpailun datakeskuksista?

Sekä Suomi että Ruotsi tavoittelevat asemaa globaalin tietoliikenteen solmukohtana. Google on perustanut datakeskuksensa Suomen Haminaan, Facebook Ruotsin Luulajaan. Kilpailu tulevista miljoonainvestoinneista on maiden välillä tasaista. Listasimme maaottelun asetelmat.

talous
Grafiikka jossa kaksi tehdasta ja Suomen ja Ruotsin liput.
Ilkka Kemppinen / Yle

Pohjolaan voi tulla lähivuosina kymmeniä uusia datakeskuksia. Miten Suomi saa osansa, kun vastassa on rakas kilpakumppani Ruotsi?

Molemmissa maissa on datasaleille erinomaista tarjottavaa. Viileä ilmasto, vakaa maaperä, toimiva yhteiskunta sekä kielitaitoiset ja koulutetut IT-osaajat. Ulkomaiset investointiratkaisut Suomen ja Ruotsin välillä voivat siis olla pienestä kiinni.

Jotta sijoittajat valitsisivat Suomen, länsinaapuri pitäisi päihittää näissä:

1. Sähkön hinta

slippu

Suomessa on tällä hetkellä Ruotsia hieman edullisempi sähkön kokonaishinta. Yli viiden megawatin datakeskuksille on myönnetty sähköveroetu, jonka turvin ne maksavat veroa 0,7 senttiä kilowattitunnilta.

rsuot

Ruotsi valmistelee nokitusta. Tuore esitys Ruotsin hallitukselle romahduttaisi datakeskusten sähköveroa 97 prosentilla - ja alle Suomen nykytason. Myös pienimmät datakeskukset olisivat 2017 voimaan tulevan edun piirissä.

2. Tietoliikenneyhteydet ja tietoturva

slippu

Suomessa on vakaat tietoliikenneyhteydet ja maailman parhaaksi kehuttu tietoturva. Suomesta Saksaan rakennetaan uutta merikaapeliyhteyttä, joka valmistuessaan vahvistaa yhteyksiä Eurooppaan tuntuvasti - ja ohittaa Ruotsin, jonka kautta Suomen tietoliikenne nyt kulkee.

rsuot

Ruotsissa on voimassa FRA-salakuuntelulaki, joka voi häiritä tietoturvaa arvostavia datakeskustoimijoita. Suomi tosin valmistelee täyttä päätä samankaltaista lainsäädäntöä.

3. Sähköverkon luotettavuus

slippu

Suomessa on erittäin luotettavasti toimiva sähköverkko, mikä on palvelinhallin pystyttäjälle on perusedellytys. Energiatuotannon riippuvuus Venäjästä voi huolettaa joitakin investoijia.

rsuot

Myös Ruotsin sähköverkkoa pidetään kansainvälisesti verraten hyvin luotettavana. Vuosittain häiriöitä on kuitenkin ollut enemmän kuin Suomessa.

4. Ympäristöystävällisyys

slippu

Suomi voi esitellä sijoittajille huippuosaamistaan puhtaissa teknologioissa. Datakeskuksen perustajaa voi houkutella erityisesti hukkalämmön varastointi ja hyötykäyttö, jota Suomi kehittää eturintamassa.

rsuot

Ruotsi käyttää Suomea enemmän uusiutuvaa energiaa. Puhdasta vesivoimaa on tarjolla yllin kyllin. Puhtaat energialähteet kiinnostavat suuresti muiden muassa amerikkalaisia datakeskustoimijoita.

5. Markkinointi

slippu

Ilosanomaa Suomesta datakeskusten unelmamaana levittää Finpron pienehkö yksikkö Invest in Finland. Yksittäiset kunnat markkinoivat kiinteistöjään mahdollisille sijoittajille. Kotimaiset datakeskustoimijat valittavat kansallisen yhtenäisyyden ja koordinaation puutetta.

rsuot

Ruotsi on rutinoitunut kansainvälisessä bisneksessä ja asiakassuhteiden hoidossa. Investointien houkuttelu on vahvasti resurssoitua ja datakeskusinvestoijalle tarjotaan selkeää kokonaispakettia rahojensa vastineeksi.

Lue seuraavaksi