EU-komissio haluaa jokaiseen maahan omat kilpailukykykomiteat

Euroopan komissio on esittänyt varovaisia askelia talous- ja rahaliitto EMUn vahvistamiseksi. Mukana on muun muassa Euroopan talletussuojajärjestelmä, joka vielä puuttuu pankkiunionista. Komissio haluaa myös eurolle kokoaan vastaavan aseman Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä.

talous
Valdis Dombrovskis
Valdis DombrovskisLaurent Dubrule / EPA

EU-komissio on esittänyt joukon toimenpiteitä, jotka johtavat Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistelyyn vaiheittain kymmenessä vuodessa. Valmista siis pitäisi tulla 2025 mennessä. Asiasta kertoi Brysselissä eurosta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.

– Ehdotamme tänään konkreettisia toimia EU:n talouden ohjausjärjestelmää koskevien sääntöjen kehittämiseksi. Niitä on viimeksi korjattu heti kriisin jälkimainingeissa. Meillä on säännöt, ja niitä on hyödynnettävä paremmin, sanoo Dombrovskis.

– Seuraavien kahden vuoden aikana EU:ssa on päästävä yhteisymmärrykseen niistä pidemmälle menevistä muutoksista, joita tarvitaan talous- ja rahaliiton viimeistelemiseen, sanoo Dombrovskis.

Komissio on hyväksynyt paketin, jossa se muun muassa haluaa nostaa euron painoarvoa valuuttana IMF:ssä. Tarkoitus on, että euroa edustaa euroryhmän puheenjohtaja, joka puhuu kaikkien maiden äänellä. Komissio haluaa näin korostaa euron asemaa.

Yhteinen talletussuoja etenee

Pankkiunionin viimeisteleminen on komission mukaan välttämätöntä mentäessä kohti tiivistä talous- ja rahaliittoa. Komission mukaan euroalueen valtiot ja pankit ovat yhä liian sidoksissa toisiinsa. Jo olemassa oleva lainsäädäntö on pantava täytäntöön, toteaa komissio.

Komission mukaan tavoitteena on luoda eurooppalaisempi järjestelmä, joka ei ole yhteydessä hallitusten kukkaroihin.

– Euromaiden valtionvelkapapereita on liikkeellä yhdeksän triljoonaa eli yhdeksän tuhatta miljardia euroa, joista suurin osa on pankeilla. Vaikka sääntelyä ja valvontaa on kriisivuosina lisätty pankkien ja valtion välillä on edelleen toisiaan vahingoittava suhde, arvioi kabinettipäällikkö Taneli Lahti komissiosta.

Koko Eurooppa seurasi Kreikan ahdinkoa viime kesänä esimerkkinä pankkien ja valtioiden kohtalonyhteydestä. Jatkossa saatetaan nähdä järjestelmä, jolla rajoitetaan valtioiden ja pankkien välistä velkapaperikauppaa.

Lisäksi pankkiunionista puuttuu vielä Euroopan talletussuojajärjestelmä. Ennen vuodenvaihdetta komissio esittää ensimmäiset juridiset askeleet kohti yhteistä talletussuojaa. Komissio ehdottaa jälleenvakuutukseen perustuvaa talletussuojaa, joka pitää voimassa jäsenvaltioiden kansalliset järjestelmät.

Komission mukaan tänään hyväksyttyä pakettia täydennetään lainsäädäntöehdotuksella myöhemmin tänä vuonna.

Talouden ohjailua halutaan tehostaa

EU:n talouden ohjailuun komissio ehdottaa niin sanottuja kansallisia kilpailukykykomiteoita, joiden tehtävänä olisi seurata kilpailukyvyn onnistumista jäsenvaltiossa.

Lisäksi EU-komissio perustaisi riippumattoman, neuvoa-antavan Euroopan finanssipoliittisen komitean, joka arvioisi EU:n finanssipolitiikkaa, antaisi neuvoja euroalueelle ja tekisi yhteistyötä kansallisten komiteoiden kanssa sekä antaisi neuvoja komission puheenjohtajan pyynnöstä.

Työllisyys- ja sosiaalikysymykset aiotaan käsitellä entistä perusteellisemmin, kun talous- ja rahaliittoa tiivistetään. Komission mukaan työmarkkinaosapuolilla olisi tässä keskeinen rooli.

Talous- ja rahaliiton viimeistelemisen ja tiivistämisen vaiheet löytyvät viiden puheenjohtajan raportista. Ensimmäinen vaihe kestää kesäkuun loppuun 2017.