Veljekset etsivät todisteita aaveista – "Suurimmat kummitukset tulevat omasta päästä"

Aukeaako ovi yksinään? Narahteleeko lattia? Kummitteleeko? Jos näin on, saattaa Aavedataa kiinnostaa. Veljesten paranormaaleja ilmiöitä tutkiva ryhmä ottaa harrastuksensa vakavasti, mutta suhtautuminen yliluonnolliseen on kuitenkin skeptistä.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Vuonna 2011 Keskitalon veljeksistä toinen päätti perustaa paranormaaleja ilmiöitä tutkivan ryhmän, Aavedata (siirryt toiseen palveluun)n. Jupe sai ryhmäänsä tutkijakaveriksi veljensä Markon, ja nyt veljekset kiertävät erilaisissa kohteissa etsien jotain yliluonnollista.

– Alun perin emme tienneet toistemme kiinnostuksesta yliluonnollisiin asioihin. Kun Jupe kysyi minua mukaan, lähdin empimättä, Marko Keskitalo kertoo.

– Emme lähde sellaiseen kohteeseen, jossa yksi ihminen on kokenut jotain yliluonnollista. Se vaatii enemmän. Vahvemman kokemuksen, useammalta ihmiseltä ja pidemmältä ajalta, Keskitalo jatkaa.

Miehet kuvaavat videoita tutkimuksistaan ja laittavat ne kaikken katseltavaksi videopalvelu YouTubeen. Aavedatan kanavalla on jo lähes 6 500 tilaajaa. Tutkimuksissaan Keskitalon veljekset ja muut ryhmän jäsenet käyttävät erilaisia laitteita todentaakseen ja etsiäkseen paranormaaleja ilmiöitä esimerkiksi vanhoista teattereista ja linnoista.

Meillä on jalat maassa ja pää pilvissä, Marko Keskitalo naurahtaa.

– Lähdemme aina skeptiseltä pohjalta analysoimaan ja tutkimaan. Kun olemme saaneet paljon, voisiko sanoa, todisteita jostakin energiasta, joka aiheuttaa ääntä, niin kyllä silloin jännän äärellä ollaan. Vielä ei väitetä, että kummittelee, mutta ei se kaukana ole. Jos saamme kameraan tallennettua tyypin, joka kävelee ja sanoo moi, niin sitten voidaan sanoa niin.

Aistit ovat avainasemassa

Marko Keskitalon mukaan Euroopasta löytyy paikkoja, joissa paranormaaleja ilmiöitä tutkitaan yliopistotasolla.

– Tutkimusryhmiä ympäri Eurooppaa on nyt neljäkymmentä. Keskustelemme ja voimme analysoida asioita yhdessä, jos on tarvetta.

Toisinaan ei tunnu miltään, ei mitään missään. Joskus taas tulee tunne että wow, tässä on jotain.

Marko Keskitalo

Aavedatan käyttämät laitteet esimerkiksi skannaavat radioaaltoja. Laitteiden lisäksi tutkimuksissa auttaa Keskitalon mukaan oma tuntemus.

– Ghostbox skannaa radioaaltoja pysähtymättä, käytämme suurinta nopeutta, niin että kanavia skannataan takaperin. Jos laite pysäytetään jollekin kanavalle, niin sieltähän voi kuulua vaikka Ylen uutiset. Laite tuottaa myös valkoista kohinaa, jonka sanotaan helpottavan henkien kanssa kommunikointia.

Jupe ja Marko Keskitalo käyttävät tutkimuksissa apunaan erilaisia laitteita. Kuva: Henri Mattila

– Toisinaan ei tunnu miltään, ei mitään missään. Joskus taas tulee tunne, että wow, tässä on jotain. Jos vielä saamme EMF-mittarilla eli elektromagneettista säteilyä mittaavalla laitteella lukemat ja kameraan tallentuu orbi eli valopallo, niin nämä ja Ghostboxiin saatava puhe yhdessä... Se on mielenkiintoista.

Onko silti kyseessä uskon asia?

– Meillä on sanonta, että suurimmat kummitukset tulevat omasta päästä. Yritämme etsiä todisteita ja faktaa. On vaikea sanoa, onko tämä uskon asia.

"Tämä on vakava harrastus"

Veljekset viettävät ryhmän muiden jäsenten kanssa kohteessa ainakin ainakin yhden yön. Marko Keskitalon mukaan ryhmälle on ehdotettu jo toista sataa vierailukohdetta. Työssäkäyvät, perheelliset miehet eivät ennätä aivan kaikkialle.

– Vuoden aikana ehdimme tekemään maksimissaan viisi suurempaa tutkimusta, joista tulee jakso kanavallemme. Jokainen saa sitten itse päätellä, että mitä siinä videolla on.

Luulisi, ettämoni kyseenalaistaisi miesten puuhat. Marko Keskitalon mukaan ikäviä kommentteja kuulee kuitenkin harvoin.

Meillä on sanonta, että suurimmat kummitukset tulevat omasta päästä.

Marko Keskitalo

– Tietenkin on ihmisiä, jotka sanovat, että aikuiset ihmiset, menkää töihin. Negatiivista palautetta on tullut kuitenkin todella vähän. Jengi haluaa mukaan tutkimuksiin. Monet ovat kiinnostuneita yliluonnollisista ilmiöistä, ehkä jopa enenevissä määrin.

Työstä Aavedatan tutkimustyö voisi käydä, mutta veljeksille puuhailu on kuitenkin pelkkä harrastus.

– Tämä on vakava harrastus, teemme tätä omaksi ja muiden iloksi. Laitteissa on kiinni toistakymmentä tuhatta euroa ja kaikki keikat maksavat meille. Pelkkiä kuluja tästä on tullut. Rakkaudesta lajiin, Marko Keskitalo summaa.