1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Chillaa, trollaa ja vatuloi – arkikieleen vakiintuneita sanoja pääsee Kielitoimiston sanakirjaan

Kielitoimiston sanakirja sisältää noin 100 000 suomen nykykielen sanaa, ja pian sinne lisätään uusia sanoja yli 700 kappaletta.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Puhekielessä etenkin nuorten suusta kuulee usein sanan chillata, poliitikoilta puolestaan on päässyt ilmoille vatuloida-sana ja muun muassa mediassa käytetään trollata-termiä. Nyt nämä ja monet muut sanat pääsevät Kotimaisten kielten keskuksen kielenhuolto-osaston eli Kielitoimiston sanakirjaan (siirryt toiseen palveluun).

– Esimerkiksi chillata on yleisesti arkikielessä käytössä, joten siksi se lisätään sanakirjaan. Seuraamme uusia sanoja, termejä ja käsitteitä sekä kuinka vanhojen sanojen merkitykset muuttuvat. Valitsemme sanakirjaan sellaisia, jotka ovat vakiintuneet kieleen. Eli ihan uusia sanoja sinne ei useinkaan tule mukaan, koska pitää katsoa, jääkö sana kielenkäyttöön vai onko se ohimenevä ilmiö, Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Eija-Riitta Grönros kertoo.

Kielitoimiston sanakirjan toimitus kerää sanoja esimerkiksi median kautta seuraamalla, kuuntelemalla, katsomalla ja lukemalla.

Sanakirjaan ollaan lisäämässä uusia sanoja yli 700 kappaletta, ja vanhoihin sana-artikkeleihin tehdään liki 1 400 muutosta.

– Jo sanakirjassa oleviin sanoihin tehdään muutoksia, kun ne saavat uusia merkityksiä. Myös sanan esimerkistöä tai selitettä voidaan muuttaa. Osan kohdalla käsite poistuu, ja silloin lisätään selitteeseen tieto, että sana on ollut aikaisemmin käytössä. Esimerkiksi lääni on tällainen sana. Käytöstä poistuneita sanoja ei poisteta sanakirjasta, ei ainakaan niitä, jotka ovat keskeisiä ja edelleen tunnettuja käsitteitä, Grönros mainitsee.

Sanakirja on suomen nykykielen sanakirja, joka on löytynyt viime syksystä lähtien kaikkien vapaasti selattavana verkosta. Sen seuraava verkkoversio ilmestyy ensi vuoden puolella. Kaikkiaan sanakirjassa on noin 100 000 sanaa, ja sitä päivitetään vuoden tai parin välein.