Majaileeko demarijärjestön tiloissa kerho vai rikollisjärjestö?

Keskusrikospoliisi katsoo, että Vanajaveden Sosialidemokraattien Kisapirtissä puolentoista kuukauden ajan majaillut Cannonball moottoripyöräkerho on rikollisjärjestö. Väite on kuitenkin oikeudellisesti kyseenalainen. Kerho mikä kerho, tuumivat myös vuokranantajademarit.

järjestäytynyt rikollisuus
Canonballin kyltti Kisapirtin seinässä Hämeenlinnassa.
MC Canonballin kanssa samassa rakennuksessa majailee myös MC Outfit.Yle Häme

Vanajaveden Sosialidemokraattisen yhdistyksen hallituksen jäsen Sirpa Laakso kertoo, että hallitus ei halunnut ryhtyä tuomariksi, kun Kisapirttiin saatiin viimein maksavat vuokralaiset.

– Me tiesimme vuokratessamme Kisapirtin, että tiloihin tulee Cannonball ja kyllä se aiheutti keskustelua. Katsoimme kuitenkin, että emme voi tuomita tai syrjiä järjestöä vain maineen perusteella, kertoo Sirpa Laakso, joka on myös Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston ja –hallituksen jäsen.

Rikollisjärjestö vai ei

Keskusrikospoliisi luokittelee Cannonballin rikollisjärjestöksi. KRP perustelee luokitteluaan vahvaan rikostiedustelutietoon. Myös esimerkiksi Itä-Suomen hovioikeuden varsin tuore lainvoimainen päätös luokittelee Cannonballin rikollisjärjestöksi. Tuomion perusteluissa vielä korostetaan, että tuomioistuimet ovat useita kertoja katsoneet, että järjestö täyttää järjestäytyneen rikollisryhmän tunnusmerkit. Päätös tukee vahvasti KRP:n luokittelua.

Toisaalta oikeuskäytännössä on myös tuomioita, jotka eivät luokittele Cannonballia rikollisjärjestöksi. Helsingin hovioikeus antoi kolme vuotta sitten päätöksen, jossa rikosten tekijöiden tuomioita kovennettiin, koska Cannonballin katsottiin täyttävän rikoslaissa olevan rikollisryhmän edellytykset.

Korkein oikeus kuitenkin muutti päätöksen katsoen, että riittävää näyttöä siitä, että Cannonball olisi lain tarkoittamalla tavalla järjestäytynyt vakavien rikosten tekemistä varten, ei ollut ja kumosi päätöksen. Suomen korkein oikeusaste ei siis ole tuominnut järjestöä rikollisjärjestöksi. Kahdelle tästä rikoksesta tuomitulle henkilölle päätös ei merkinnyt helpotusta, sillä korkein oikeus korotti heidän tuomioitaan muilla perusteilla.

Kerho uudestaan tuomion kohteena

Helsingin käräjäoikeus antoi helmikuussa tuomion, joka on Cannonballille huolestuttava. Laajassa rikosjutussa tuomittiin kolme järjestön jäsentä toisen rikoslain pykälän perusteella. Henkilöt tuomittiin järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta Cannonballin jäseninä. Järjestölle tuomio oli sen verran vakava, että Cannonball Motorcycle Club Ry päätti usean tuomitun ohella valittaa päätöksestä. Päätös ei ole siis vielä lainvoimainen.

Jos päätös saisi lainvoiman, se vaikeuttaisi moottoripyöräkerhon toimintaa. Helsingin käräjäoikeuden tuomio perustuu rikoslain pykälään, joka määrittelee ketkä osallistuvat järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan, olettaen, että järjestö on rikollisissa aikeissa. Määritelmä toteutuu, jos katsotaan esimerkiksi ensimmäisen momentin neljättä kohtaa: "muun muassa se, joka hankkimalla, yrittämällä hankkia tai luovuttamalla järjestäytyneelle rikollisryhmälle toimitiloja tai muita sen rikollista toimintaa varten tarvitsemia tiloja".