1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sensuroimaton Lahti-näyttely hämmentää Helsingissä: "Onko siellä oikeasti tällaista?"

Lihaa mukissa, hautakiveä muistuttavaa patsaan jalustaa ja muita lahtelaisia erikoisuuksia esitellään eri paikkakunnilla. Rujoa, mutta aitoa lahtelaista elämänmenoa voi ihmetellä parhaillaan Helsingissä. Näyttelyn kokoaja kertoo tallentaneensa elämää Suomen Chicagossa sellaisena kuin se on.

Kuva: Antti Sepponen

Lahti kuljetettiin Helsingin Albertinkadulle minikoossa lokakuun ajaksi. Lahti Helsinkiin -näyttely on lahtelaiskuvaaja Antti Sepposen kokoama valokuvanäyttely lahtelaisuudesta ja Lahdesta, vaikka näytillä on muutakin kuin kuvia.

Ensimmäiseksi mies puuttuu kaupungin nimen kirjoitusasuun: d-kirjain ei kuulu kaupunkilaisten suuhun.

Lahtiblogiakin ylläpitänyt Sepponen on kuvannut Lahden katuja muutamia vuosia. Hänen otteensa on rehellinen.

– Rujoa materiaalia on paljon. Olen dokumentoinut elämää Lahessa sellaisena kuin se on tullut eteen.

Näytillä on myös pala Jari Litmasen patsasta. Sepponen kertoo, että kyseessä on "kunnon möykky, jota ei kauhean kauas jaksa kantaa".

Pala on peräisin vanhasta jalustasta, joka uusittiin taannoin. Vanha jalusta pantiin palasiksi, joten Sepponen karhusi möykyn mukaansa.

Rujoa materiaalia on paljon.

Antti Sepponen

– Sanoivat, että ota vaan. Soitin kummisedälle, että tule hakemaan. Veimme möykyn porukoiden autotalliin, jonka jälkeen äiti soitti heti, että Antti, mikä tämä hautakivi on, Sepponen kertaa.

Hyvät otokset vaativat usein tuuria – ja laajaa tuttavapiiriä. Usein kuva lahtelaisesta elämänmenosta syntyy, kun kaverit soittavat Sepposen paikalle.

Kun esimerkiksi keväällä Lahden keskustassa sattui liikenneonnettomuus, jossa toinen kolariin joutuneista autoista syöksyi törmäyksen voimasta sisään katutasossa sijaitsevaan nappiliikkeeseen, Sepposen puhelin soi.

– Olin paikalla kahdeksassa minuutissa.

Tältäkin Lahti voi näyttää. Kuva: Antti Sepponen

Lahti hyväksyy hiljalleen chicagomaisuutensa

Sepponen on pitänytLahtiblogia (siirryt toiseen palveluun)vuodesta 2011 lähtien. Kaikki lähti siitä, että kaveriporukka alkoi jakaa hassuja kuvia Lahdesta.

Nykyään Sepponen ei halua ottaa blogista kunniaa itelleen, vaikka siitä on tullut tunnettu. Kuvat tulevat tavallisilta lahtelaisilta.

Lahti alkaa pikkuhiljaa hyväksyä sen, että tällaista elämä on.

Antti Sepponen

– Ei meillä ole tarvetta mennä blogigaaloihin. Se ei kuulu lahtelaisuuteen.

Blogi antaa Lahden kaduilta rehellisen, jopa inhorealistisen kuvan.

– Lahti alkaa pikkuhiljaa hyväksyä sen, että tällaista elämä on. Ei siitä pääse mihinkään. Lahti on yrittänyt pyristellä eroon Chicagon maineesta, mutta kannaattaako edes? Sepponen kysyy.

Välittömien ihmisten välitön kaupunki

Lahtelaisesta elämäntyylistä kertovien kuvien ja näyttelyn vieminen Helsinkiin on poikinut reaktioita ja jopa epäuskoa.

– Moni on sanonut, että vau, onko siellä oikeasti tällaista.

Moni on sanonut, että vau, onko siellä oikeasti tällaista.

Antti Sepponen

Lahti on myös sulattanut sydämiä kaupungin rajojen ulkopuolella. Suuri osa näyttelyvieraista on Sepposen mukaan entisiä lahtelaisia tai ihmisiä, joilla on kytkös Lahteen.

– Ihmiset pohtivat Lahti-aikojaan ja vaihtavat kuulumisia. Monet, jotka eivät tiedä Lahesta mitään, ihmettelevät lihamukia lasikuvun alla. Että oikeastiko, pelkkää lihaa? Mukissa? Sepponen naureskelee.

Hänen mielestään Lahti on välitön paikka, jossa asuu aitoja ihmisiä.

– Täällä on helppo olla. Sykkeeseen pääsee heti mukaan, kun tänne pamahtaa.

Lappeenranta, Lahti tulee!

Näyttely on auki Helsingissä lokakuun loppuun ja Turussa Lahti on esillä Galleria Jäniksen ikkunassa. Seuraavaksi lahtelaista elämäntapaa esitellään Lappeenrannassa.

Muut kaupungit voisivat ottaa mallia Lahden rehellisestä tavasta olla aito, oma itsensä, sanoo Sepponen.

Entäs Lahti-intoinen valokuvaaja itse, voiko hän muuttaa muualle esimerkiksi työnsä perässä?

– Lahti on aina ollut kotini. Lahesta voi lähteä hetkeksi pois, mikä on virkistävää. Mutta palaan tänne aina.

Lahti-Spa, kuntopyöräilijä liikennevaloissa ja osoitus lahtelaisten reiluudesta – tällaisena Lahti näyttäytyy Lahtiblogin Instagram-tilillä:

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.