Maakuntiin nousemassa miljardien edestä sairaalarakennuksia – ministeri yrittää jarruttaa hankkeita

Kymmeniä erikoissairaanhoidon hankkeita on juuri toteutunut, liikkeellä tai päätettävänä. Kokonaissumma nousee liki neljään miljardiin euroon. Osa rahoista saattaa mennä kuitenkin hukkaan, sillä sote-uudistuksen myötä kaikkia uusia tiloja ei välttämättä tarvita.

Kotimaa
Kartta sairaanhoitopiirien rakennushankkeista.
Yle Uutisgrafiikka

Suomessa on meneillään melkoinen sairaalarakentamisen buumi. Kymmeniä erikoissairaanhoidon hankkeita on juuri toteutunut, liikkeellä tai päätettävänä lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä etelästä pohjoiseen.

Kokonaissumma nousee liki neljään miljardiin euroon pelkästään erikoissairaanhoidossa.

Päälle tulevat kuntien suunnitelmat perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin. Se voi nostaa summaa toisella mokomalla. Sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistusta valmisteleva perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) näkeekin miljardiaikeissa valtion näkökulmasta erikoisia piirteitä.

– Pyritään investoinnin kautta perustelemaan se, että palvelut säilyvät rakentamalla uusia tiloja.

Rehula ei moisista perusteluista juuri perusta. Hänen mielestään nyt pitäisi katsoa jokaisen investoinnin perään, ettei hukkainvestointeihin langeta. Rehula patistaakin maakuntien päättäjät vielä kerran harkitsemaan hankkeitaan.

– Pitää uudelleenarvioida, miettiä, pohtia. Ja toisen kerran uudelleenarvioida, miettiä, pohtia, ja tehdä sitten päätökset välttämättömistä hankkeista. Se on sallittua ja suotavaa.

Rehula saa sivustatukea kuntien ja sairaanhoitopiirien edunvalvojalta Kuntaliitolta.

– Varmasti ainakin joltakin osin kannattaisi ottaa aikalisä (sairaalainvestointeihin), koska nyt sote-uudistus etenee ja vielä on epäselvää, millaiseksi palveluverkko muotoutuu. Tarvitaanko välttämättä kaikkia nykyisiä tiloja? Mutta toki huonokuntoisten tilojen saneeraus on ihan tarpeen, varatoimitusjohtaja Hanna Tainio Kuntaliitosta tähdentää.

Rehulan mukaan sosiaali- ja terveysministeriö yrittää lähiviikkojen aikana antaa maakuntiin ohjeistusta siitä, miten välttämättömät hankkeet määritellään.