1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syysmasennusta voi hoitaa raskaalla musiikilla, mutta lääke pitää annostella oikein

Suomalaiset ovat hevikansaa, mutta raskas musiikki on menettämässä otettaan. Aggressiivinen musiikki jättää aivoihin jäljet, mutta se myös voimaannuttaa.

Kuva: Milla Vahtiala / Yle

Tummasävyinen musiikki on monelle lääkettä kylmää ja pimeää syksyä vastaan. Tämä on huomattu myös musiikkipalvelu Spotifyssa. Spotifyn soittolistakuraattori Jussi Mäntysaari pitää suomalaisia maailman kovimpana hevikansana.

– En tiedä, toteuttaako ennustus itse itseänsä, mutta raskaan musiikin artistit julkaisevat levynsä syksyllä. Uskon kuitenkin, että takana on syvempi tarve kesän rientojen jälkeen olla tekemisissä aitojen tunteiden kanssa, sanoo Jussi Mäntysaari. 

Tänä syksynä uuden levyn ovat julkaisseet esimerkiksi suomalaisen metallin kestotähdet Amorphis ja Children of Bodom.

Kesähitit taas kehiin?

Musiikin kuuntelutottumukset ovat yhteydessä tunteiden säätelyyn. Moni säätelee tunteitaan musiikilla. Tutkija Suvi Saarikallio Jyväskylän yliopistosta on mitannut aggressiivisen musiikin vaikutusta ihmisen aivoihin.

Aggressiivisen musiikin liika-annostus voi lisätä ahdistusta miehillä, joilla ei ole kykyä käsitellä tunteitaan. Se näkyy asioiden märehtimisenä. Pitäisikö ryhtyä kuuntelemaan uudestaan kesähittejä?

– Ei. Itse kuuntelen mieluiten jotain piristävää, musiikkia, joka tuo mieleen hyviä muistoja. Mutta se ei toimi kaikilla. Osan ihmisistä helpompi lähteä melankolisista sävyistä ja ryhtyä hitaasti muuttamaan omaa mielentilaansa, Saarikallio sanoo.

Raskaalla musiikilla voi olla myös piristävä vaikutus. Australialaistutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan punk ja hevi antoivat faneilleen välittömän hyvän olon tunteen.

– Jos ajatellaan hevimetallia, niin aggressio voi olla terveellistä ja voimaannuttavaa. Ihminen voi löytää siitä monenlaisia sävyjä, myös huumoria. 

Maku keveni jo

Metallilla on Suomessa vankka kannattajakuntansa, mutta suomalaisten musiiikkimaku on alkanut muuttua. Synkät sävelet soivat nyt entistä harvemmin.

– Jos katsoo paria viime vuotta ja suomalaisia listoja, niin suomalainen popmusiikki on nostanut hienolla tavalla päätään. Robin on hyvä esimerkki ja Antti Tuisku ja Kasmir. Miesartistit ovat nousseet naisten rinnalle.  Musiikki on kevyempää, vaikka laulujen aiheet eivät olisi kevyitä,  sanoo Spotifyn soittolistakuraattori Jussi Mäntysaari 

Sama ilmiö näkyy myös Anttilan musiikkiosastolla: alkusyksyn raskaan musiikin kampanja ei vetänyt entiseen tapaan. Se saattaa myös johtua siitä, että syksy on ollut pitkään valoisa. Anttilan levyosastolla myydään nyt kotimaista musiikkia.