1. yle.fi
  2. Uutiset

"Mä sulle tulehtuneet välit näytän" – Fingerpori-näytelmässä korvat täytyy virittää sanaleikkeihin – video

Sanaleikeillä kikkaileva Fingerpori vetoaa myös teatteriyleisöön. Hurtti huumori toimii erityisen hyvin pikkujoulukansaan.

Kotimaan uutiset
Fingerpori Imatran Teatterissa (lehdistönäytös)
Heimo Vesan roolissa Aki Honkatukia. Rivo-Riittaa esittää Ulla-Maija Järnstedt.

Sanaleikeillä kikkaileva suosikkisarjakuva Fingerpori saa ensi-iltansa kuun lopussa Imatralla. Sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarlan strippeihin perustuva näytelmä on esitetty ammattiteatterissa tätä ennen vain kerran. Imatralla esitykset ovat yökerhossa, jonne välillä räävitöntäkin tekstiä pääsevät kuulemaan vain aikuiset.

Näytelmän ohjaaja Kimmo Virtanen ilahtui tarjouksesta ohjata suosikkisarjakuva Fingerpori Imatran kaupunginteatterissa.

– Parempaa pikkujoulukauden käsikirjoitusta on vaikeampi löytää. Tämä on myös hirveän ajankohtainen, sillä Fingerpori ottaa tässä huumorin kautta kantaa myös nykypäivän elämän haasteisiin, Virtanen sanoo.

Lukijoille tutut hahmot ovat mukana myös näytelmässä

Näytelmässä sarjakuvastripeistä tutut hahmot seikkailevat ravintolayleisön joukossa. Minkälaisia hahmoja sitten ovat Fingerporin päätähtiin lukeutuvat Heimo Vesa ja Rivo-Riitta näyttelijöiden itsensä mielestä?

– Riitta on suora, rehti, ei paljon kainostele ja sanoo totuuksia. Riittaa on täytynyt tehdä tietyllä herkkyydellä, mutta silti kuitenkin aika rivosti, rivoloogisesti suoraan sanoen, näytelmässä Rivo-Riittaa esittävä Ulla-Maija Järnstedt luonnehtii.

– Heimo Vesa on insinööri ja ajattelee insinöörimäisesti. Hänen suuri idolinsa on kaupunginjohtaja Homelius, joka on sarjassa varmaan yhtä fiksu jätkä kuin Heimo. Kummallakaan ei aina niin sanotusti mene putkeen, Heimo Vesa roolissa esiintyvä Aki Honkatukia sanoo.

Kuten sarjakuva myös näytelmä perustuu sanaleikkeihin.

– Pitää virittää korvat ja tajunta siihen, että siellä on näitä sanaleikkejä hyvin paljon niin kuin suomen kielessä on ja miten yksi sana voi merkitä vaikka mitä, Aki Honkatukia neuvoo.

Lue seuraavaksi