Kainuulaiset makaavat superluksuksen päällä

Kainuussa on erinomaisen hyviä raaka-aineita, joita paketoimalla saisi varsinaisia luksustuotteita. 1 000 euron aterian osaset ovat olemassa, vain kokoaja puuttuu, sanoo sotkamolaiseksi keittäjäksi itseään tituleeraava Jari Kropsu.

Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Kainuulaiset ovat liian lähellä omia erinomaisia raaka-aineitaan, sanoo Jari Kropsu.

– Kaikki mitä Kainuun luonnosta löytyy, on luksusta, kun asiaa katsotaan maailmalta käsin.

Kropsu näkee työssään Osuuskauppa Maakunnan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtajana paljonkin ihmisiä, joille luksus ei ole vierasta. Vuokatti vetää maailmalta ihmisiä, joille suomalaisen metsän ruoka on varsinaista luksusta. Ei hintansa takia, vaan aidon kokemuksen vuoksi.

– Vasta kävi japanilaisia, joille oli varsinainen luksuskokemus jo se, että ruuaksi tarjottavat sienet oli poimittu hotellin tai ravintolan viereisestä metsästä. Aidot asiat ovat todella korkeassa kurssissa, esimerkiksi juustoleipä ja lakat voittavat millaisen ranskalaisen brûléen tai pannacottan tahansa. Mutta koska ne ovat meille arkisia, emme ymmärrä niiden arvoa maailmalla.

Tuotteistamalla raaka-aineet riittävät vaikka 1 000 euron aterian tarpeisiin.

Vasta hiljalleen olemme ymmärtämässä, mikä on luksuksessa ydin.

Jari Kropsu

– Kyllä, olen aivan varma, että näin voisi tehdä. Kun paketit, layoutit ja tarinat ovat riittävän hyvin ja mielenkiintoisesti esillä, niin siitä syntyy se luksus, toteaa Kropsu.

Laatu pysyy salassa ilman yhteistyötä

Luksuksen trendi maailmalla on aitous ja kokemuksellisuus. Se ei kuitenkaan löydy yksin tekemällä, vaan vaatii monen tahon yhteistyötä.

– Yksittäisiä kainuulaisia tuotteita on jo olemassa. Niistä pitäisi paketoida yhteinen tuote, sillä olisi iso potentiaali, uskoo sotkamolaiseksi keittäjäksi itseään kutsuva Jari Kropsu.

– Sietää miettiä, miten tämä brändättäisiin luksukseksi. Meille perunat ovat perunoita, vaikka Pohjavaaran perunat ovat aivan erinomaisia. Puolukat ovat puolukoita, ei niitä nähdä puhtaasta luonnosta tulevana luksuksena – brändäämällä niillä pystyttäisiin todellakin erottautumaan, toteaa Kropsu.

Kuva: Erkki Jäntti

Esimerkiksi hotelleja löytyy joka paikasta, ja sitä kautta huippukokemusta on vaikea saada.

– Mietin edelleen vaikkapa japanilaisia, he ovat jo kiertäneet Havaijit ja sen tyyppiset paikat. Kun he tulevat meille, he haluavat mennä meidän silmin katsottuna ihan tavalliselle perinnemaatilalle. He hakevat itse kananmunat kanalasta ja poimivat itse marjat metsästä, se on heille aivan poikkeuksellista toimintaa. He ovat ihan innoissaan, kun he itse saavat halkoa halot nuotioon, jossa ruoka valmistetaan. Tämä on heille todella eksoottista ja se on luksusta.

– Esimerkiksi, jos paistaa hirvenfileetä tai maksaa nuotiolla tikun nokassa, se on heille hämmästyksen aihe.

Kropsu harmitteleekin sitä, että esimerkiksi hirvien munuaiset jäävät yleensä korppien ruuaksi.

– Paitsi silloin, kun thaimaalaiset ovat vielä marjanpoiminnassa, he ymmärtävät hyvän päälle. Maailmalla ymmärretään muutenkin enemmän sisäelinten päälle.

Katso täältä (siirryt toiseen palveluun) Kropsun ohje, jolla hirven munuaisista saa vaikka Saudi-Arabian prinssille kelpaavan annoksen.

Jokirapua parempaa äyriäistä ei ole

Osuuskauppa Maakunnan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtajan Jari Kropsun mukaan on harmi, etteivät kainuulaiset näe oman arkensa kaupallista potentiaalia vielä.

Kuva: Minna Matintupa / Yle

– Olemme ehkä käännekohdassa tuossa maailmassa. Vasta hiljalleen olemme ymmärtämässä, mikä on luksuksessa ydin. Aiemmin olemme yrittäneet matkia ranskalaista keittiötä, tai koettaneet löytää sen jutun ytimen ostereista. Eihän suomalaista jokirapua parempaa äyriäistä ole olemassakaan, sehän päihittää jonkun hummerin mennen tullen ja palatessa, huudahtaa Kropsu.

– Ja syksyiset muikun ja siian mädit, niitä voi verrata aivan mihin kaviaariin tahansa!

Luksuksella on hintaa maailmalla

Ruuan hinta on suhteellinen käsite. Suomen ensimmäinen Top Chef, kokki Akseli Herlevi on kiertänyt maailmalla haistelemassa oman erikoisalansa, hampurilaisten ylätuulia.

Mutta koska ne ovat meille arkisia, emme ymmärrä niiden arvoa maailmalla.

Jari Kropsu

Herlevin mukaan tavallisesta hampurilaisesta tehdään luksusta käsityöllä ja raaka-aineilla. Maailmalla kalleimmista annoksista löytyy ankanmaksaa, tryffeliä, hummeria ja vaikkapa lehtikultaa.

Kalleimmillaan annoksista saa maksaa todella ruhtinaallisesti, esimerkiksi Le Bernardin -kalaravintolassa New Yorkissa runsas lusikallinen merisiilin mädistä tehtyä kastiketta maksaa noin 90 dollaria.

Herlevi on avaamassa burgeriravintolaa Helsingin keskustaan. Hänen mukaansa erikoisin annos tulee kasvissyöjille, jossa on suureksi kasvaneen herkkusienen viipale, niin sanottu portobellosieni, kastikkeena tryffeli-vinaigrettea ja rucola-parmesansalattia.