1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kolmiulotteinen kirves säikyttelee tulevaisuuden sohvaperunaa

3D-tekniikka hakee vauhtia kaupallisista sovelluksista, mutta voi tulevaisuudessa olla osa arkea. Seuraavaksi lähinnä teollisuutta palveleva tekniikka siirtyy viihde- ja pelimaailmaan.

Kotimaan uutiset
Tutkija Olli Suominen katselee maailmaa virtuaalilasiien läpi TTY:n signaalikäsittelylaitoksella.
Petri Aaltonen / Yle

Jos joku luulee, että kuvan kehityksessä HD on riittävä, niin hän on väärässä. Tulossa on 4K ja sen lisäksi kolmiulotteinen kuva.

Tampereella uskotaan vahvasti 3D-tekniikan tulemiseen. Tampereen teknillisen yliopiston signaalikäsittelylaitoksen professori Atanas Gotchev sanoo, että 3D-mallintaminen tulee mullistamaan luovia aloja.

– Se antaa meille mahdollisuuden esitellä maailma juuri sellaisena kuin se on. Visuaalinen media esittelee todellisuutta, mutta voimme yhdistää siihen myös mielikuvitusta, Gotchev kuvailee.

Professori Atanas Gotchev Signaalikäsittelyn laitoksella Tampereen Teknillisellä Yliopistolla.
TTY:n professori Atanas Gotchev uskoo, että 3D tulee mullistamaan luovia aloja.Petri Aaltonen

– Käyttömahdollisuuksia on lukemattomasti. Esimerkiksi rakennuksia ja arkkitehtuuria on mahdollista esitellä aivan uudella tavalla.

TTY:n uudessa tutkimuskeskuksessa on haettu tuntumaa esimerkiksi ilman apulaseja havaittavaan kolmiulotteiseen kuvaan.

– Viihde ja pelit tuleva toki ensin, mutta toivomme, että tekniikka tulee myös ammattimaiseen käyttöön erilaisissa tuotannoissa, muotoilussa ja lääketieteessä.

Kuvamullistus alkaa legoista

Signaalikäsittelylaitoksen laboratoriossa työskentelevä tutkija Olli Suominen on rakennellut myös legoja.

Se antaa meille mahdollisuuden esitellä maailma juuri sellaisena kuin se on. Visuaalinen media esittelee todellisuutta, mutta voimme yhdistää siihen myös mielikuvitusta.

Atanas Gotchev

– Legoissa on selkeät geometriset muodot ja ne saa kuvattaessa pysymään hyvin paikallaan. Jos esimerkiksi tarvitaan 200 kuvaa samasta kohteesta, ne eivät valita pitkää paikoillaan oloa kuten ihminen vastaavassa tilanteessa.

3D on toki tuttua jo esimerkiksi elokuvateatterista, jossa moniulotteisia elokuvia katsellaan erikoisten silmälasien avulla. Myös monista kodeista löytyy jo 3D-televisio, joita katsotaan lasit päässä. Esimerkiksi kauhuelokuvan kirvesmurhaaja tuntuu tekniikan ansiosta tulevan iholle. Tulevaisuudessa laseja ei tarvita kotioloissakaan.

– Meillä on jo useampia kolmiulotteisia näyttöjä, joiden katselussa ei tarvita laseja. Ne eivät vielä sovellu olohuonekäyttöön eikä niitä saa vielä kaupan hyllyltä, mutta ovat kaupallisia tuotteita. Tosin hinnat ovat vielä korkeita, sanoo tutkija Olli Suominen.

– Todennäköisesti alan mullistus tulee siinä vaiheessa, kun saataville tulee kotisohvan eteen saatava laite. Silloin markkinavoimat lähtevät jylläämään, laitteiden hinnat halpenevat ja laite on mahdollista hankkia joka kotiin.

Lue seuraavaksi