Maksuhäiriömerkintä voi viedä työpaikan

Ylen kyselyyn vastanneista suuryrityksistä lähes puolet sanoi selvittävänsä uusien työntekijöiden luottotiedot. Velkaneuvontaan erikoistuneen Takuu-Säätiön mielestä maksuhäiriö rajoittaa jo liiaksi merkinnän saaneiden ihmisten elämää.

talous
Rypistetty maksukehotus lattialla.
Tiina Jutila / Yle

Katuja tallaa tänä syksynä lähes ennätysmäärä maksuhäiriömerkinnän saaneita. Velkaneuvontaan erikoistuneen Takuu-Säätiön mielestä häiriömerkinnän saaneita vieroksutaan liikaa.

– Tämän yhden merkinnän perusteella määritellään aika paljon, vaikka se voi olla monen asian summa tai jonkin elämässä tapahtuneen kriisin peruja. Eikä maksuhäiriö lopulta kerro ihmisestä ja hänen taidoistaan juuri mitään, Takuu-säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar tuskailee.

– Merkintä vaikuttaa moneen asiaan, kuten asunnon saantiin, pankissa asiointiin ja nyt se sitten näyttäisi vaikuttavan vielä työpaikan saamiseenkin.

Ylen kyselyyn vastanneista Suomessa toimivista suuryrityksistä lähes puolet kertoo selvittävänsä uusien työntekijöiden luottotiedot. Kyselyyn vastanneista 13 yhtiöstä kuusi ilmoitti tekevänsä selvityksen. Ainakin finanssialalla seula on tiukka. Talouspuolelle ei haluta henkilöitä, joilla on vaikeuksia omankin taloutensa kanssa.

– Kyllä se voi olla indikaattori, jos ei ole osannut hoitaa omia asioitaan ja on syntynyt maksuhäiriöitä, Finanssialan keskusliiton johtaja Risto Karhunen sanoo.

Karhunen täsmentää tarkoittavansa etenkin vakavia maksuhäiriöitä.

Sisäisiä väärinkäytöksiä vähän

Suomessa on yli 370 000 maksuhäiriömerkinnän saanutta ihmistä. Luku hätyyttelee 1990-luvun laman jälkeisiä aikoja.

Häiriömerkintöjen yleistyminen tuo vipinää neuvontapalveluihin, mutta luuriin tartutaan usein liian myöhään.

– Ihmiset pyrkivät pitkään selviämään itsekseen. Soittajilla tuntuu olevan korkea kynnys pyytää apua. Jos otettaisiin aikaisemmin yhteyttä, niin kyettäisiin auttamaan silloin, kun asiat on vielä korjattavissa, Pantzar sanoo.

Minkälaisissa tilanteissa uusien työntekijöiden veri sitten punnitaan?

– Kyse on pääsääntöisesti avainhenkilöiden palkkaamisesta. Tehtävistä, joihin liittyy valtuuksia lainanantoon tai käsitellä arvopapereita, Karhunen kertoo.

Karhusen mukaan sisäisiä väärinkäytöksiä ilmenee alalla varsin vähän. Lain mukaan omat luottotiedot voi tarkistaa maksutta kerran vuodessa.

Korjattu kello 22.45 Takuu-säätiön toiminnanjohtajan nimi on Juha A. Pantzar, ei Antti Pantzar.