Perussuomalaisten väitteet tyhjän päällä – kansalaisuuteen perustuvaa sosiaalitukea ei suunnitella

Perussuomalaiset kertoivat tiistaina eduskunnassa, että aikomus alentaa oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvaa on vasta alkusoittoa. Koko asumisperusteinen sosiaaliturva korvattaisiin kansalaisuuteen perustuvalla turvalla. Virkamiesten mukaan tällaista ei ole tekeillä.

politiikka
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä keskiviikkona.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalen sanoi tiistaina puolueensa ryhmäpuheenvuorossa eduskunnassa, että sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ajaa sosiaaliturvajärjestelmään uudistusta, jossa siirryttäisiin kohti kansalaisuuteen perustuvaa sosiaalitukien maksamista asumisperusteisen tuen sijaan.

Seuraavana päivänä ministeri kuvaili ministeriön hanketta yleisellä tasolla.

– Ministeriössä on aloitettu asumisperusteisen sosiaaliturvan kokonaistarkastelu, eikä ole tehty linjauksia, mihin ollaan päätymässä, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä sanoi keskiviikkona.

Asumisperusteisia tukia ovat esimerkiksi Kelan myöntämät lapsilisät, työttömyyspäiväraha, kansaneläke, ja asumistuki.

Nämä tuet tulisivat kansalaisperusteisiksi, vain suomalaisia koskeviksi perussuomalaisesityksen mukaan.

Ministeriö: ei tällaista suunnitella

Packalenin puheet eduskunnassa vahvistivat perussuomalaisten horjuvaa uskoa omien ministereiden aikaansaannoksiin hallituksessa.

Muun muassa puheenjohtaja Timo Soini on aiemmin joutunut selittämään puolueensa gallupromahdusta huonolla tiedotuksella. Omien ministereiden tekemisiä ei oltu osattu kertoa riittävästi julki.

Ministeriön virkamiehet ovat ihmeissään kansalaisuussidoksen liittämisestä sosiaaliturvan ehdoksi. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että asumisperusteisten tukien tarkoituksenmukaisuutta selvitellään osana sosiaaliturvan uudistusta.

STM onkin aloittanut hallitusohjelman mukaisen selvittelyn. Virkamiesten mukaan selvittelyssä pikemminkin halutaan täsmentää nykyistä järjestelmää. Kansalaisuus ei liity sosiaaliturvan saantiperusteisiin millään tavalla.

Tarvetta uudistukseen on, koska tukimuotojen asumisvaatimukset poikkeavat nyt toisistaan. Selvittelylla halutaan yhdenmukaistaa vaatimukset, kuinka kauan Suomessa täytyy asua saadakseen sosiaalitukia. Toisaalta halutaan määritellä, milloin tukia saanut katsotaan lähteneeksi Suomesta.

Vastaavaa selvittelyä tehdään muissakin EU-maissa ja itse Unionissa. EU haluaa yhtenäistää sosiaalitukien maksamisperusteita, koska tukitasojen välillä on suuria eroja työvoimaa lähettävien ja vastaanottavien maiden välillä.

STM:n selvitys on tarkoitus saada valmiiksi ensi vuoden aikana.